◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Proiectul transatlantic EMINESCU – POE

La începutul acestui an, mai exact pe 16 ianuarie, la o zi după data de 15 Ianuarie pe care o știm și sărbătorim drept ziua nașterii lui Mihai Eminescu – dată la care, de câțiva ani, sărbătorim, totodată, și Ziua Culturii Române, un inedit proiect cultural a fost lansat la Sala Auditorium a Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din București. Este vorba de proiectul transatlantic EMINESCU – POE, inițiat de către prof. dr. Ioan Iacob din România, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și președintele Fundației Culturale HESPERUS.

„Acest proiect este inspirat de teza mea de doctorat: Arc poetic transatlantic Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe, susținută la Universitatea din București în 2016”, explică profesorul Ioan Iacob, care continuă: „El propune realizarea unui schimb de experiență între valori transatlantice pe următoarele secțiuni: poezie, literatură, teatru, muzică (artă și cultură); media (în perspectiva colaborării cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și North American Romanian Press Association din S.U.A.; suport (prin concerte și evenimente caritabile) pentru copiii afectați de cancer (în memoria profesoarei de matematică Livia Iacob, decedată în urma unei boli necruțătoare în 2006, la vârsta de cincizeci de ani), însă și suport pentru copiii talentați, dar fără mijloace materiale.”

„Plecând de la conceptul triada precursoare (a liricii moderne) Poe – Baudelaire – Eminescu (la care am făcut referire în teza de doctorat), dar și la relaționările Eminescu – Novalis, am gândit acest proiect transatlantic EMINESCU – POE drept un mijloc de promovare a valorii naționale, europene și universale a lui Eminescu, dar și pentru repararea unei nedreptăți literare făcute scriitorului exponențial al Statelor Unite, Edgar Allan Poe, care este văzut de unii critici americani drept un poet minor din secolul al XIX-lea”, mai spune inițiatorul proiectului. Personalități ale lumii culturale și jurnaliști de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic au aderat, până acum, la acest proiect, care este o inițiativă a Fundației Culturale Hesperus, ce a fost înființată în anul 1991 de către redactori din Radioteleviziunea Română, profesori și oameni de cultură și artă. Proiectul este deja promovat de mai multe canale media din România, dar și din afara ei, între care Radio România Actualități, prin emisiunea „Serviciul de noapte” cu Alexandru Rusu și Mangalia News, ce reprezintă și canalul de televiziune Arca TV din S.U.A.

Ce presupune, în fapt, acest proiect Eminescu – Poe? Realizarea unui schimb transatlantic de experiență prin care să fie promovată valoarea universală a poetului Mihai Eminescu și care să atragă, totodată, valori reprezentative din România, Franța, Germania și SUA. „Proiectul ține cont și de faptul că Eminescu și Poe au fost influențați în anumite etape ale creației lor de poetul George Gordon Byron din Marea Britanie, iar Poe a petrecut o parte a copilăriei (și a fost educat) în Scoția (la școala din Irving existând și o placă ce atestă anii educației sale acolo)”, explică profesorul Ioan Iacob. O serie de evenimente vor avea loc în cadrul proiectului, pe traiectoria București –Londra (UK)  – Irvine (Scoția) – Montreal (Canada) – Chicago (S.U.A.) – New York (S.U.A.)., începând cu toamna anului 2020. Iată câteva dintre mesajele celor care deja s-au alăturat proiectului:

Tudor Petruț (California, S.U.A.) ,,Astăzi avem un proiect transatlantic, care își propune un arc cultural care să unească România, Europa și Statele Unite prin magia poeziei. Un proiect necesar, o inițiativă cultural-artistică prin care spiritul românesc poate să se integreze în țesătura multiculturală a Americii. Prin îmbinarea poetic-filosofică dintre Edgar Allan Poe și Mihai Eminescu descoperim ceea ce ne leagă de spațiul natal, ceea ce ne balansează cultural, ceea ce ne apropie, dar ne și individualizează spiritual în America.”

Adrian Ardelean (Ora românească, Montreal, Canada) „Subsemnatul, Adrian Ardelean, făptuitor al emisiunii de radio Ora românească, Montreal, Canada, m-am aliat inițiativei de realizare a podului transatlantic Eminescu – E.A.Poe. M-am angajat să promovez proiectul dragului domn profesor Ioan Iacob, aproape că nu trece emisiune de radio fără să mai spun câte ceva despre proiect și n-am să mă opresc până nu văd podul ăla transatlantic construit și circulat de sute și mii de poeți, poezii și cititori de poezie… Așa să-mi ajute Eminescu!”

Cătălina Mirică (interpret, Canada) „Ca artistă și cântăreață de origine română din Canada, sunt onorată și accept cu mare drag invitația de a participa la acest superb proiect EMINESCU – POE. M-am informat și cred că este o inițiativă foarte frumoasă de a face cunoscute nu doar în România, dar și în alte colțuri ale lumii, cultura și poezia românească. Mereu încerc să introduc ceva românesc în spectacolele mele, chiar dacă uneori nu sunt decât canadieni în sală. Am reușit să fac cunoscută aici SARA PE DEAL, împreună cu pianistul și mentorul meu Benoit Sarrasin. Este o onoare să particip la acest minunat proiect ce va avea, cred eu, mult succes.”

Prof. univ. Dr. Doru Scărlătescu (Univ. Al. I Cuza, Iași) „Staționarea noastră, cum se întâmplă adeseori, doar la nivel declarativ, este contraproductivă și acțiunile concrete, statornice, temerare, ale fostului student al Universității ieșene, Ioan Iacob, de edificare a unui pod (arc, zice domnia sa) transatlantic între Eminescu și Poe vine în împlinirea unui nobil deziderat. Nu e o întreprindere ușoară. Trebuie uneori să depășim bariere aproape insurmontabile venite dintr-o somnolență mioritică, aici și dintr-o atitudine prea lejeră, acolo, nu neapărat răuvoitoare, față de o literatură prezentă la alt capăt al lumii. Îi doresc succes prietenului Ioan Iacob și comilitonilor săi, în această frumoasă și dificilă angajare spirituală!”

Marian Petruța (Președintele North American Romanian Press Association, Chicago, S.U.A.) „Acum câțiva ani hoinăream într-o zi printr-o librărie din Chicago, când privirea mi-a căzut pe o carte destul de voluminoasă. Era un volum complet cu operele literare ale poetului Edgar Allan Poe. Instant mi-am dat seama cui aș putea face cadou o asemenea carte. Era colegul și amicul jurnalist din București, Ioan Iacob, care știam că lucra de zor la teza sa de doctorat, o lucrare comparativă între scrierile lui Mihai Eminescu și cele ale lui Poe. După câteva peripeții, cartea a ajuns la amicul meu din București. Acesta a rămas plăcut surprins de cadoul meu pentru că nu știa ce carte îi trimit. Între timp, în discuțiile noastre a apărut și ideea acestui proiect cultural transatlantic la care am subscris și eu, luându-mi angajamentul ca, în măsura posibilităților, să îl sprijin cu ce are nevoie pentru ca el să fie dus la îndeplinire. Cred că asemenea punți culturale sunt binevenite și utile, iar faptul că vorbim de promovarea poetului nostru național Mihai Eminescu aici, în America, este un motiv în plus de bucurie.”

Iar lista personalităților și jurnaliștilor care se alătură proiectului crește vertiginos, ceea ce face acest demers să își lanseze primii pași sub auspicii mai mult decât favorabile. Inițiatorul proiectului, profesorul Ioan Iacob, ne promite că va reveni cu detalii pentru „Occidentul Românesc” pe măsură ce proiectul va înainta. Îi dorim mult succes!

 Letiția Coza,

Senior Editor Occidentul Românesc

Un comentariu pentru “Proiectul transatlantic EMINESCU – POE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *