default-logo

Festivalul Internațional „Romaii Poesia”

În Sibiu, Păltiniş, Brateiu și Răşinari, va avea loc anul acesta, în perioada 1 – 4 august, a IV-a ediție a Festivalului International „Romaii Poesia”, cofinanțat de Primăria Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale, în parteneriat cu Asociația Partida Romilor Pro-Europa şi Institutul Cultural Român. Sponsorii Festivalului sunt Hotel Hilton şi Primăria Răşinari.
La Sibiu, evenimentul se va desfășura în P-ţa Cetăţii, având participanţi din: SUA, Polonia, Germania, Serbia, Franţa, Grecia, Israel, Norvegia, Japonia  și România.
Festivalul s-a impus ca un brand de recunoaştere internațională, devenind un promotor puternic alîmbunătăţirii accesului la cultură al romilor.
 Prin acest Festival, romii, aşa cum sunt recunoscuţi pe plan muzical, ne dorim să fie recunoscuți și în plan literar, și în cel al artei plastice, pentru ca, treptat, să fie înlăturate barierele necunoașterii acestei etnii.
Artiştii şi scriitorii romi au menirea de a lupta împotriva prejudecăţilor care planează asupra etniei din care fac parte.
  Proiectul Festivalul International „Romaii Poesia” se alătură eforturile conjugate de emancipare  și valorizare a etniei rome, de crearea unor punți de cunoaștere a unei lumi cu specificul ei,  pornind de la autenticul  lumii pline de vrajă și mister ale poeziei, muzicii și dansului.
Întâlnirea poeților de la Sibiu oferă ocazia pentru publicul interesat de a cunoaște minoritatea romă din România și din lume.
       Participarea internațională a poeților de origine romă asigură o promovare a dialogului inter-cultural și aducerea în conştiinţa populaţiei majoritare a tradiţiilor, obiceiurilor şi culturii rome.
Oferirea unui cadru care facilitează această cunoaștere este o bună modalitate de combatere a discriminării, una din principalele probleme cu care se confruntă minoritatea romă în întreaga lume.
Sibiul, gazda manifestării, prin statutul câștigat, de veritabilă capitală a Culturii, este un cadru propice pentru extinderea dialogului cultural, pentru cultivarea relațiilor de bună înțelegere și conviețuire a romilor, oriunde trăiesc pe mapamond.
Informații suplimentare vor fi oferite în cadrul unei conferințe de presă, care va avea loc la primăria Sibiu, marți, 16 iulie 2019, ora 11,00.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.