◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

FALSUL SCLIPITOR!

Anticomunist până-n măduva oaselor, bunicul Andrei le atrăgea atenția tuturor: „grija mare, că procleții ăștia falsifică orice, de la credință și istorie la mâncare!” Iar ironica bunică Maria, zicea, sărmana (fără să știe că se va ajunge la asta!): „vezi să nu-ți dea la Aprozar otravă, în loc de roșii pentru salată!”. Acum făcătura e demonstrată, chiar așa se întâmplă, ni se servesc substanțe toxice pe post de alimente, ape infestate și cocktailuri de Euri cancerigene, falsul e la rang de cinste ridicat, fără să le pese cu-adevărat celor în măsură să ia atitudine, să facă și ceva concret, la obiect, nu doar să mai dea o declarație tv.!

Desigur, pe vremea când se ciondăneau bunicii ticăloșii erau… unici, că în denaturatul nostru comunism nu era voie, ca acuma-n ipocrita democrație, nici să cugeți la pluripartitism! În zilele noastre, când de partide e o veritabilă inflație, curg mai iute ca șipotele bănuielile și acuzele de banditism. Halal evoluție, să ne fie de bine! Vă dați seama ce „ditamai progresul” am înregistrat, cât de tare am avansat… de la „minciuna în falș” a Coanei Leana, zisă (c)ademiciana – gluma asta l-a costat o leacă de pușcărie pe vărul lui Victor, regretatul doctor ORL-ist Romila –, la… „codoiul” lui Veorica, nici ea cultă, sărmănica, dar mereu urmată și dublată de un alai de „adepți”, care vi(r)gilenți cu ochii albaștri, care politicaștri, neaveniți fără de viitor, meschini cu educație de Obor, știutori de oarece carte, cu minți o leacă mai evoluate,  dar pe care caracterul nu pare să-i încurce, cât să cadă lați de rușine, ci, dimpotrivă, mediocrii ieșiți ca păduchii în frunte se simt (și se fac) de minune! Nu sunt deloc naivă, știu că în lumea largă  educația, buna cuviință nu se pupă cu activitatea politică, dar, la noi se cam exagerează, parcă!….

Doi experți în psiho-sociologie, David Dunning și Justin Kruger, avură împreună un străfulger: să cerceteze efectul (le poartă numele!) prin care ignoranții și incompetenții nu doar că nu-s puși la un loc cu repetenții, ci sunt admirați pentru felul în care se supraapreciază, iar societatea, culmea, îi și promovează!!! Așa, nepotriviți și ipocriți, copii pale, fără valoare ale unora bine pregătiți, necinstiți, dau din coate până ajung la bucate, fără să le fie rușine de comisa înșelătorie! Pentru „subiecți” impostura e starea naturală, îi privesc de sus pe cei cu școală și cel mai bine se pricep… să pară! Și, uite-așa, ne pomenim în toate domeniile cu cohorte de neica nimenea, cu „pârâți” în loc de oameni pregătiți; nu ar ajunge-acolo însă niciodată, fără lașitatea noastră criminală, fără nepăsarea buimacă, totală! Dar cine să-ndrăznească să-i spună, spre exemplu, doamnei Premier că e cam mare coafura pentru-un dram de creier, și ca să stai în „templu” nu e destul să ai… decât  fler?!? Orlando, cu chipul lui de macho furioso, cu-un ochi la cameră și altul pus pe Cotroceni, ori Fifor, secretarul „de servici(i)”, care o pândește precum vițelul gluga de coceni, nu care cumva să o ia razna?!? Cazurile de dizidenți îndrăzneți sunt destul de puține și contestatarii autentici… nu se simt prea bine! (Pe bune, „jos Dragniea!”, dacă fu în stare să tot adune-n juru-i doar pleava; îmi face de rușine zodia, creditată cu oarece perspicacitate în ceea ce privește caracterele! Și mai ales lipsa lor ori pericolul reprezentat de coaliția proștilor. Hai, înțeleg, s-a înșelat o dat’ cu Grindeanu, nume de vocile din umbră sugerat tocmai pentru că putea fi… teleghidat, dar și cu Tudose, „klingonianul” plin demetafore și ifose, și acuma și cu doamna Dăncilă!!! Zău, nu pot să cred că a zbârcit-o așa de rău, Veorica era o persoană absolut docilă, numai bună de manevrat din umbră, dar taman asemănarea ei cu plastilina a devenit pentru demonizatul Dragnea problema: au pus „băieții” mâna pe telecomandă! Avem un indiciu: nu era mare scofală nici Liviu, era și el un disolut, un „produs” contrafăcut!)

Și-atunci, dacă noi nu ne îndoim de capacitățile substituților de inși capabili, ale sutelor de incapabili pe care îi lăsăm să ne conducă, dacă tooot stăm pe tușă și comentăm în barbă, cum o făcea pe la baluri câte-o babă sedentară care critica zelul dănțuitorilor, ce să mai așteptăm de la lume, de la mâna străinilor?!? Cu Iohanis pe post de președinte, yes-menul care nu zice nici pis în străinătate, să zicem mersi dacă vom primi locuri… la coadă, de „aproape membri” în comisia de dat în bobi, ori la aia pentru gâdilat orgoliul la snobi! Nu știu la ce altceva am putea spera, dar las’, că ne și place să pozăm în victime! Am suferit fariseic sub Iliescu, apoi ne-am canonit o vreme și cu Constantinescu – chiar așa, pe unde or fi promișii specialiști, cei cinșpe mii?!? –. Și, ca și când nu era destul, l-am bi-votat și pe Băsescu! (Vi se pare puțin lucru traiul cu matroscul?). Sigur, mereu am avut scuze. am ales pe cea mai mică dintre rele, nu aveam alternative… Nu știu dacă era mai potrivit Geoană – Prostănacul, cum fu pe nedrept poreclit, tobă de carte, în afaceri foarte abil – pe când nu plătea chiria la RAPPS, a dobândit, subtil ,o vilă, tot de la numita instituție!, iar acum… o vinde, chit că asta nu e permis de lege –; habar nu am dacă era mai nimerit Pisicul Ponta, cel cu „to do” lista și coabitarea, despre care aflarăm cum considera el că se înzdrăvenește societatea cu… securitatea! Cert e că nouă ne-a plăcut fizica, de-am ales… matematica, „necunoscuta”! Nu-l știa mai nimeni pe primarul sas cu șase case, prin nimic nu se remarcase, dar „cineva” a rostit, „din off” numele Klaus, Antonescu a luat în mână fierbintele cartof și… un popor s-a fript!

Nu cumva să credeți că ne-am lecuit! Aș, abia ne-am obișnuit: mergem în continuare după fentă, prindem din zbor, avizi, orice manevră și, pe neașteptate, ne-o însușim c-o voluptate, frateee!…Vorba strategicului partener care ne ia de fraier – à propos, mi se pare mie sau trecu anu’ de când ne-au livrat povestea cu schimbat ambasadorul și noi, ca loviți de un blestem, nu doar că făcurăm uitate amestecurile nediplomatice ale lui Klemm, dar ne lăsăm și mai tare prostiți de sistem! –, „forget the olds, new balls”! Adică, mai pe românește, peisajul se primenește! Iohanis e ca și „out”, mai ales că și Ante Anghela de la putere a căzut! Iar susținerea lui Sică Mandolină, plus aversiunea lui Number One – Rareș Bolovan s-ar putea să nu țină, cu atât mai mult cu cât între liberali s-a stârnit furtună. (Să nu pierdem ocazia să ne amuzăm nițel – râsul face bine la cerebel, dar mă tem că vom râde mânzește: nici nu bănuim ce ni se pregătește! – că veni vorba despre mandolină… Ce i-a mai spart bouzoukia grecului Alexis Tsipras, ce i-a dezacordat și frânt chitara conservatorul Kyriakos Mitsotakis, feciorașul hârșitului ex-Premier Konstantinos! Experimentul pare a se încheia în Elada… se pregătește România?!? Nu de alta, dar de astă dată „ni se flutură” numai nonconformiști/ haștagreziști cu CV-uri de marcă: de la perfecționați la coada vacii în Franța – ca Julian Dacian, la glumeți cu două facultăți – nu neapărat mintale, vezi Barna, care are „la bază” dreptul și politehnica, astfel încât ingineriile financiare, contractele cu statul (ce i-a mai plăcut Teleormanul!!!) să nu-l jeneze –, și, în fine, niște… feminine, precum cea care și-a făcut la Harvard studiile….(Ar putea ține, cel puțin așa crede SIE!; vă dați seama, acum tresaltă mulți la auzul numelui Ramona! De unde or fi scos-o pe doamna n-aș putea preciza, pot zice că pe mine gândul mă duce la un roman celebru care are pe copertă acest nume, dar titlul nu vi-l pot spune! Mi-e rușine!).  Sau mai recent revenita din țări străine, cu studii incerte, dar cu universitare cariere și masterate, anunțate, nu și urmate!, Elenaaaa Udreeea. Ce vă mirați așa? Vă spusei că pe noi ne impresionează fenta: în viziunea lui Coldea – să nu-mi ziceți c-ați uitat de el, că ați crezut că nu-și mai vâră coada!?!doamna Nuța poate fi pe post de… chibiță: participă, dar nu câștigă.

Cine va fi viitorul președinte?!? Vă răspund și eu la fel de profund ca marele ziarist rupt în fundunul fals, care  ne minte, dar e sclipitor și pe care, vreme de o zi, o să-l iubim ca pe lumina ochilor!

CRISTIANA CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *