„Cine uită, nu merită“ / Nicolae Iorga

Centrul pentru politici locale cu sediul la Alba Iulia și Asociația foștilor expulzați și refugiați români din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei, anunță organizarea unei Școli de Vară în perioada 26 august – 1 septembrie la Carei.

Școala de Vară se adresează tinerilor din toată țara care doresc să  cunoască etapa istorică amintită prin cercetări la fața locului și interviuri luate puținilor supraviețuitori în urma intrării în vigoare a Dictatului odios de la Viena din 1940, 30 august. Organizatorilor li se alătură și Asociația ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,,  Carei, Asociația  Națională a Cadrelor  Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, filiala Satu-Mare  precum și oameni de bine, istorici și cadre didactice universitare, care sunt interesați de informarea corectă a tinerei generații.

Si-au anuntat până acum intenția de a colabora ca parteneri media  Anchete Online, Opinia Transilvană, Glasul Info, Informația Zilei, Buletin de Carei și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.   Programul cuprinde activități informative, deplasări în satele de foști refugiați din jurul Careiului, lansări de carte, discuții cu istorici și profesori universitari dar și scurte programe cultural-artistice.

Marcarea datei odiosului Dictat de la Viena va avea loc la Satu Mare în ziua de 30 august de la ora 16,00 la Muzeul Județean iar în ziua de 31 august va avea loc la Carei tot de la ora 16,00, la Monumentul Comemorativ al foștilor refugiați.  Va urma un simpozion dedicat momentului istoric crud din 30 august 1940 unde vor avea intervenții deputatul Dan Gheorghe și urmași ai foștilor refugiați din Carei iar ulterior vom asista la o lansare de carte a renumitului lingvist Stelian Răducanu, ,,Probele Ființei Neamului,, și a lui Vasile Lechințan din Cluj-Napoca.   Școala de Vară se va încheia în data de 1 septembrie 2019.

Programul . 27 august—dimineata un tur al orasului cu vizitare obiective….0ra 16,00 simpozion sustinut de Vasile Lechințan. Titlul comunicarii: Necesitatea întocmirii unui corpus de documente privind consecintele Dictatului de la Viena asupra românilor din Transilvania ocupată Lansare cartea: Vasile Lechintan, Port popular istoric românesc (până la 1940)

28 august—vizitare sat refugiați 1940, Scărișoara, program cultural-religios. Mănăstirea Scarisoara Noua.

29 august—ora 16,00, vizitare sat Lucăceni. Întâlnire cu supraviețuitori Dictat Viena.

30 august- ora 10,00..participare deschidere oficială Memorial Mircea Dohan handbal, participare Federatia Națională de Handbal, gloriile mondiale ale handbalului românesc…ora 13,00 vizită sat Marna Nouă, întâlnire cu refugiați 1940….0ra 16,00 marcare Dictat Viena la Satu Mare la Muzeul Județean.

31 august – ora 16,00 marcare Dictat Viena la Carei la Monumentul comemorativ al Refugiaților, TE DEUM, depuneri coroane de flori, simpozion susținut de 2 istorici. Unul este col(r) Constantin Moșincat. Va fi prezentă și familia fostului primar al Careiului din 1940, av.Valer Cîmpianu.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.