default-logo

Ziua Limbii Române, dincolo și dincoace de Prut, 2019

Un grup de cincizeci de mureșeni, între care și zece ziariști, vor marca Ziua Limbii Române într-un mod mai deosebit. De fapt, ei nu fac decât să continue ceea ce au început din 2014, când au sărbătorit Ziua Limbii Române, într-un mod aparte, omagiind un mare poet, pe Grigore Vieru, și dezvelind un bust al acestuia în Târgu-Mureș, în fața Centrului Cultural „Mihai Eminescu”.

Aceiași entuziaști au sărbătorit în 2018 Ziua Limbii Române la Roma, la Columna lui Traian.

Anul acesta, marcarea Zilei Limbii Române va consta într-un periplu cultural, „De la Eminescu la Grigore Vieru”.

După ce în 30 august va fi omagiat Eminescu la Muzeul Memorial din Ipotești, la 130 de ani de la moartea sa, în 31 august, la Pererîta, satul de baștină al lui Grigore Vieru, poetul basarabean va fi omagiat la zece ani de la plecarea sa în România din înalturile cerului.

La Casa Memorială „Grigore Vieru” de la Pererîta va fi sărbătorită Ziua Limbii Române, printr-un program cultural-artistic susținut de întregul grup de mureșeni.

Mureșenii își vor continua încă trei zile periplul lor, poposind la Chișinău, la Biblioteca „Târgu-Mureș”, a căror rafturi vor fi completate cu o sută de cărți aparținând unor autori mureșeni, editate în 2018 în cadrul proiectului „100 de cărți pentru Marea Unire”, la Casa Limbii Române și la Biblioteca din Ialoveni, localitate înfrățită cu Toplița, primul oraș din România care i-a acordat lui Grigore Vieru titlul de „Cetățean de Onoare”, ceea ce l-a făcut pe ilustrul poet să afirme că această onoare l-a mișcat mai mult decât dacă i-ar fi fost acordat premiul Nobel.

Mureșenii se vor întâlni cu scriitori și cititori din localitățile vizitate, vor prezenta cărți, vor susține recitaluri poetice și muzicale. Vor organiza și manifestări expoziționale, vor vizita obiective turistice și religioase de pe traseul turneului lor.

La revenirea în țară, vor poposi la Iași, unde vor avea o întâlnire cu scriitori și ziariști din zonă, sub genericul „Dialoguri culturale Iași-Târgu-Mureș”.

Managerul proiectului este Nicolae Băciuț.

N.B.

 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.