Festivalul ”Prahova iubește Basarabia”, Ediția a V-a

În zilele de 31 august și 1 septembrie 2019, la Ploiești s-a defășurat cea de-a V-a  ediție a Festivalului ”Prahova iubește Basarabia.”

 Acesta a fost organizat de Consiliul Județean Prahova și Centrul Județean de Cultură Prahova și s-a desfășurat pe esplanada Palatului Culturii din Ploiești.

 A fost evidențiat rolul important pe care l-au avut în realizarea acestei ediții a festivalului: Bogdan Andrei Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfârloagă, vicepreședinte, inițiatoarea festivalului, Anișoara Ștefănucă, manager al Centrului Județean de Cultură Prahova.

În viziunea organizatorilor ”Aducerea unor elemente de foclor și tradiție din Basarabia în județul Prahova reprezintă apelul la un filon autentic, mai puțin alterat, mai apropiat de rădăcinile etnice și naționale. Schimburile interculturale dintre localitățile prahovene înfrățite cu localități basarabene au o contribuție semnificativă la consolidarea conștiinței și unității naționale.”

Festivitatea a început cu Parada costumului popular care s-a desfășurat pe Bulevardul Independenței din Ploiești.

În fața scenei improvizate lângă Palatul Culturii, în acompaniamentul Orchestrei  ”Flamura Prahovei” a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești s-au jucat ”Hora Unirii” și alte dansuri populare românești.

Timp de două zile ploieștenii s-au putut bucura de frumusețea, originalitatea și varietatea costumului popular, a cântecului și dansului românesc, grație ansamblurilor  folclorice care au evoluat pe scena în aer liber: ”Perinița”, ”Doina Prahovei” din județul Prahova; ”Moștenitorii”, ”Doina Prutului”, ”Colibășeanca” din Republica Moldova; ”Mugurelul” și ”Perlele Cernăuțiului” din Ucraina. Demne de remarcat sunt și acordurile Fanfarei ”Prahova.”

Repertoriul acestora a fost completat cu acela al interpreților: Laura Lavric, Mariana Mușa Trăscău, Ofelia Florica Hărănguș, Gelu Voicu, Luciana Matei, Eduard Stoica, Iulian Nicolescu, Adriana Diaconu, Romeo Văduva, Ana Maria Pătrășcioiu, Raluca Burcea, prezentatoarea spectacolului etc.

Participanților le-au fost oferite diplome de către Consiliul Județean Prahova.

Festivalul s-a terminat cu un recital susținut de trupa ”Zdob și Zdub.”

 

                                                            ELENA TRIFAN / UZPR

 

 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.