Din Dealul Copoului la Paris, Nürnberg şi Haifa!

O carte plină de secvenţe culturale europene, iată ce vă propun în volumul… „Secvemţe europene”, care este a 17-a mea carte din ultimii 4 ani şi al 19-lea volum, deoarece două cărţi au avut câte două volume fiecare. Din ianuarie şi până în septembrie 2019, municipiul Iaşi a găzduit numeroase evenimente culturale, la nivel internaţional unele dintre ele, precum lansări de carte şi spectacole artistice, vernisaje expoziţionale, târguri de carte, conferinţe pe teme culturale extrem de atractive, precum şi întâlnirea preşedintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan cu jurnaliştii ieşeni, unde am fost prezent.  Au mai fost şi excursiile pe teme culturale de la Bârlad, unde ne-am întâlnit cu celebrul cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, apoi de la Cucuteni, Cotnari şi Hârlău, dar şi cea de la fraţii din Republica Moldova, de pe traseul Sculeni – Bălţi – Soroca – Orheiul Vechi – Chişinău – Mănăstirea Căpriana – Albiţa. Şi vor urma în octombrie cea de la Cernăuţi şi Mănăstirea Bănceni, dar şi de la Odessa, din Ucraina.  
Totuşi, cel mai important eveniment din 2019,  pentru „Oraşul celor 7 Coline”, a fost vizita istorică în Iaşi a Sanctităţii Sale, Papa Francisc. Iar Papa Francisc a spus: ”Să mergem împreună!” şi acest lucru este valabil şi pentru familia mea, acolo unde eu sunt ortodox, iar soţia mea Mariana este catolică şi noi mergem împreună de multe decenii! Şi tot Sanctitatea Sa a mai rostit: „Nu vă educaţi copiii să fie bogaţi, educaţi-i să fie fericiţi!„. După aceste vorbe pline de Duhul Sfânt şi dacă mi se permite, aş dori să dedic această carte Sanctităţii Sala Papa Francisc, cu iertarea că un om simplu ca mine are dorinţa să facă acest gest poate prea îndrăzneţ! 
Tot în această carte, cu ajutorul colaboratorilor şi prietenilor mei din Franţa (Simina Lazăr-Huser şi Tatiana Mironov – nepoata jurnalistului şi scriitorului Alexandru Mironov, ambele de la Paris), Germania (Ionela van Rees-Zota, din Nürnberg) şi Israel (Eduard Mattes, din Haifa) veţi afla cum România este în parteneriat cultural cu importante ţări europene.  Veţi mai putea lectura şi gândurile mele cu ocazia aniversărilor a 50 ani de la absolvirea Colegiului Naţional Iaşi şi 45 ani de la terminarea Facultăţii de Construcţii, tot din Iaşi. Va mai exista un capitol dedicat maestrului scenei ieşene de teatru, actorului Petru Ciubotaru, dar şi un capitol de „Fotbal sentimental”, dedicat atacantului „canadian” Micky Iordache şi echipei mele de suflet, CSM Politehnica Iaşi, la început de sezon competiţional.
Lansarea în public a cărţii „Secvenţe europene” va avea loc pe 20 octombrie 2019, de la ora 12:00, la Cercul Militar din Iaşi, în cadrul unui spectacol artistic cu nume importante pe afiş. Cartea va fi prezentată de scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă (care este şi membru UZPR) şi Corina Matei-Gherman, ambii fiind şi membri USR – Filiala Iaşi, de jurnalistul Grigore Radoslavescu (şeful Filialei Iaşi din cadrul UZPR)  şi de prozatoarea Viorica Şerban.

DAN TEODORESCU / UZPR    

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.