◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Realitatea +, bucuria acestei supraviețuiri

Consecventă propriilor sale principii deontologice și morale care au impus-o în spațiul public în ultimii ani, printre acestea solidaritatea de breaslă fiind unul dintre cele mai însemnate, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România transmite salutul său și felicitări echipei de la Realitatea Tv, care a reușit să supraviețuiască, transformându-se în REALITATEA+. Pornind de la acest fapt, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România se adresează întregii bresle a jurnaliștilor din România, reamintindu-le că presa nu este, sau n-ar trebui să fie un război intern, definit prin „canibalism profesional”, ci o luptă comună cu derapajele puterii politice. În opinia noastră, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Jurnalismul ar trebui să fie caracterizat de același principiu tutelar care definea, în Evul Mediu, statutul de cavaler: protejează-l pe cel slab, ridică-l pe cel căzut, apără-l pe cel fără de apărare de feudalul său. Nu știm exact care sunt resorturile situației care a impus închiderea postului Realitatea TV și poate greșim poziționându-ne într-o atitudine de solidaritate. Dar sigur nu greșim luând apărarea unui principiu – acela al solidarității de breaslă. Pentru că oricare entitate media poate ajunge în această situație și e dureros să constați că nimeni nu e alături de tine, nimeni nu te susține. De aceea, reamintim încă o dată, și încă o dată, cuvintele poetului John Donne, alese de Ernest Hemingway ca moto la romanul său, „Pentru cine bat clopotele”: „Nici un om nu-i un ostrov stingher şi de sine stătător; fiecare om este o bucăţică din continent, o parte din întregul cel de căpetenie; dacă marea cu valurile îi smulge un bulgăre, Europa e împuţinată, um ar fi orice petic de pământ sau moşia ta, ori a prietenilor tăi; cu moartea fiecărui om mă simt mai sărac şi mai singur, pentru că sunt inclus în Omenire; şi de aceea nu te întreba niciodată pentru cine bat clopotele – pentru tine bat”.

Așadar Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România împărtășește, alături de colectivul de la Realitatea +, bucuria acestei supraviețuiri, a acestei victorii împotriva unui context neprielnic. Victorie pe care o resimte și ca pe o victorie a sa.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *