„Novosti” – 20 de ani de presă în condiții dure

Săptămânalul minorității sârbe din Croația, „Novosti”, împlinește 20 de ani de apariții în condiții dure, în care nu doar a reușit să reziste, ci a și prosperat, depășind, ca tiraj, chiar numărul de etnici cărora li se adresează – circa 190.000 de persoane. „Novosti este editat de Consiliul Național Sârb din Croația și de aceea este o publicație diferită, fiind considerat un ziar al minorității naționale sârbe”, explică redactorul șef Nikola Bajto. 

De-a lungul timpului, redacția a trebuit să facă față unor manifestpri violente chiar în fața birourilor, copii ale publicației au fost arse în public de membri ai extremei dreapta, iar „presiunile sub care suntem nevoiți să lucrăm sunt un lucru obișnuit”, adaugă Bajto.

 „Novosti” publică critici la adresa clasei politice, analize, investigații și, totodată, a dat alarma în mai multe rânduri vizavi de creșterea intoleranței vizavi de minoritățile din Croația. Nu în ultimul rând, „Novosti” se remarcă prin tonul de-a dreptul satiric al multora dintre articolele pe care le conține și, de asemenea, este foarte citit pentru că este singura publicație în care se găzduiesc reportaje „de la firul ierbii”, din viața de fiecare zi „a oamenilor obișnuiți ai unei minorități marginalizate, care trăiește în zonele cele mai defavorizate și care s-a aflat în scădere dramatică în ultimii ani”, notează „BlkanInsight”.

R.I.

 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.