Valentin Tănase / Steaua României

Pictorul, sculptorul, graficianul Valentin Tănase a fost decorat în ziua de 20 noiembrie 2019 de către președintele României, Klaus Werner Johannis cu Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor. Licențiat al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu în anul 1978, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1980, Valentin Tănase s-a afirmat la începutul anilor 1980 în domeniul graficii de șevalet, al ilustrației de carte și al benzilor desenate în publicațiile vremii. A fost distins cu mai multe premii și distincții pentru activitatea sa de creație: laureat al Festivalului Național Cântarea României – artiști profesioniști în 1981 și 1985, Laureat al Trofeului Micului Cititor în 1982, laureat al Premiului Național al Organizației Pionierilor în 1982 și 1984. Din 1983 și-a desfășurat activitatea în cadrul Studioului de Arte Plastice al Armatei al cărui director a devenit în anul 1997. Fără a renunța la activitatea de creație în domeniul graficii publicitare și editoriale, s-a implicat intens în domeniul picturii și graficii de șevalet, al picturii și artei monumentale, precum și al sculpturii. Între anii 1981- 2018 a deschis 58 de expoziții personale de pictură și grafică în țară și în străinătate

( Franța, Belgia; Italia, Spania, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Germania; Grecia; China). Între anii 2005- 2019  a realizat 24 de statui și monumente de for public în București, Cluj, Buzău, Târgu Mureș, Budapesta, Berlin. A fost decorat pentru activitatea sa cu Ordinul Național Steaua României în grad de ofițer în anul 2000, Ordinul Național Meritul Cultural în grad de cavaler în anul 2015, Premiul Național pentru ilustrație de carte în anul 2003, embleme de onoare și medalii ale Ministerului Apărării Naționale.

     Ordinul Național Steaua României este cea mai veche și cea mai importantă decorație națională. A fost instituită de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza în anul 1864, sub numele de Ordinul Unirii, dar nu a putut fi promulgată atunci, pentru că tânărul stat unificat român era încă vasal Imperiului Otoman și nu avea dreptul internațional de a emite decorații. Ea a fost preluată de succesorul său, domnitorul Carol I la 10 mai 1877, după proclamarea independenței de stat a țării, schimbându-i numele în Steaua României, la propunerea ministrului de externe, Mihail Kogălniceanu și a devenit pentru multă vreme cea mai importantă decorație a statului român. Desființat în anul 1948, după proclamarea Republicii Populare Române, Ordinul Steaua României a fost reînființat în anul 1998, cu modificări în 1999, redevenind cea mai importantă decorație națională. Ordinul se acordă în număr limitat în următoarele grade crescătoare: cavaler, ofițer, comandor, mare ofițer, mare cruce și colan.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.