◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Simpozion „Pro-cultura pentru o Românie educată” –  un „proiect al viitorului”

Manifestarea științifică, din cadrul primei ediții a simpozionului „Pro-cultura pentru o Românie educată” și a workshop-ului „Politici educative și metodologia predării” (Cristești – Mureș), propusă de prof. dr. Cristina Sava, membră a UZPR (filiala Mureș), s-a desfășurat în prezența președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Mureș, dr. Gheorghe Nicolae Șincan, a directorului Direcției Județene de Cultură Mureș, editorul Nicolae Băciuț, de la Editura „Vatra veche”, Tîrgu-Mureș, alături de profesori din mediul academic, conf. univ. habilit. dr. Doina Butiurca (Universitatea „Sapientia”, Tîrgu-Mureș), conf. univ. dr. Doina David (Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Tîrgu-Mureș) și conf. univ. dr. Cristinela Olăreanu (Universitatea de Arte, Tîrgu-Mureș), parte din comitetul științific. La eveniment au participat cadre didactice universitare, preuniversitare și doctoranzi, alte persoane interesate de „profesionalizarea managementului educațional”.

Simpozionul și lucrările workshop-ului au însemnat un moment de referinţă a cercetării ştiinţifice din comunitatea preuniversitară, din spaţiul cultural românesc mureșean, precum și o colaborare merituoasă a cadrelor didactice din instituţiile partenere ale acestui proiect, după cum a punctat președintele de onoare, dr. Nicolae Băciuț, în intervențiile de bază ale moderării: „Și pentru că nu există soluții infailibile, instrumente general-valabile, rămâne ca fiecare dintre cei implicați în fenomenul educațional să caute soluții prin mijloace proprii, să aibă abordări comparative, pentru ca traiectoria pe care se înscriu să ducă acolo unde trebuie.” De remarcat ideea subliniată de dr. Gheorghe Nicolae Șincan, privind promovarea principiului că educația este aceea care „dă direcția unei vieți, a unei țări”.

„România Educată” este un „proiect al viitorului”, propus cu scopul de a susține reașezarea societății românești pe valori reale de educație, cultură și civilizație, având la bază performanța în muncă, talent, onestitate și integritate. Se consideră că societatea românească în cel de al doilea secol de existenţă, ca stat modern şi unitar, are nevoie prioritar de o educație dobândită prin cunoaștere și descoperire, care să asigure o dezvoltare solidă și predictibilă și care să conducă la împlinirea dezideratelor unui învățământ de calitate, cu principii și oportunități viabile, desăvârșind construirea a ceea ce se vrea: „România Educată”. Sistemul actual de valori educaționale își propune schimbări majore privind organizarea şi structura procesului didactic, promovând metode și tehnici de predare innovatoare, drept pentru care simpozionul și workshop-ul județean vin în sprijinul profesorilor ca o oportunitate de stimulare a capacităţii creative în beneficiul educabililor.

Simpozionul cadrelor didactice din județul Mureș și-a propus să expună cercetările științifice și educative, realizările profesionale, în spiritul evoluției unui învățământ cu perspective bine definite; să promoveze rezultatele cercetărilor, studiilor de specialitate, pe arii de interes, din care să rezulte politicile educative și metodologia predării; să identifice noi teme de cercetare şi studiu, direcţii de instruire adaptate nevoilor învățământului românesc și, implicit, elevului de „tip nou”; să promoveze extinderea manifestării la nivel naţional şi să atingă deziderate care vizează formarea și informarea mediului cognitiv și atitudinal, propice pentru o „Românie educată”. Workshop-ul, din cadrul aceleiași manifestări științifice, a urmărit să susțină managementul educațional, prin tehnicalitate și responsabilizare; să detalieze tehnici de dezvoltare a interesului pentru cunoaștere și ințiere în actul de cultură; să desfășoare activități practice care să stimuleze creșterea competitivității în aplicarea metodologiei predării; să propună noi posibilități de încurajare a muncii individuale și a implicării civice.

Activitatea a fost structurată pe două paliere esențiale, de interes general, științific și practic-aplicativ, oferind cadrul propice pentru cunoașterea și dezbaterea aspectelor de principiu, încercând să se răspundă provocărilor ce se impun pentru a împlini o justă implicare în actul educațional. În construirea piramidei competențelor, ca elemente de legitimitate și finalități ale procesului instructiv-educativ, în fiecare dintre cele 30 de lucrări prezentate, s-a subliniat relaţia dintre comunicare și competitivitate şi problematica interdisciplinarităţii. În acest sens, intervențiile venite din partea comitetului științific au făcut Pledoarie pentru educație în mileniul al III-lea (prof. Ioan Macarie, inspector școlar general, I.S.J. Mureș, prof. Camelia Irimie Matei, inspector școlar, I.S.J. Mureș), au accentuat Rolul culturii în nemurirea unei nații (conf. univ. habilit. dr. Doina Butiurca, Univ. „Sapientia” Tîrgu-Mureș) și, nu în ultimul rând, s-a concretizat Educație vs inteligența emoțională (conf. univ. dr. Doina David, Univ. „Dimitrie Cantemir”, Tîrgu-Mureș). Cele două acțiuni științifice s-au integrat, prin paleta largă de teme şi subiecte abordate, în preocupările constante ale comunităţii preuniversitare mureşene.

Manifestarea științifică a beneficiat de oportunități, precum  integrarea în circuitul de colaborări și parteneriate educative și culturale, la nivel județean; deschiderea comunicărilor științifice și practic-aplicative spre alte colaborări și parteneriate, la nivel național; stimularea cercetării științifice și a studiului de specialitate, ca răspuns la promovarea competențelor impuse de Uniunea Europeană, în interesul eficientizării actului educațional, a conștientizării competenței de „a învăța să înveți”; favorizarea conlucrării dintre mediile academice județene, cu predilecție către cele naționale.

Președintele filialei din Mureș a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dr. Gheorghe Nicolae Șincan, și membrii prezenți ai comitetului științific și organizatoric ai simpozionului au precizat că devine important continuarea comunicărilor științifice într-o ediție viitoare. Președintele de onoare, dr. Nicolae Băciuț, a apreciat buna organizare, rigoarea desfășurării dezbaterii și calitatea ridicată a lucrărilor prezentate, ceea ce va conduce, cu certitudine, la implementarea și desiminarea acestui proiect și a achizițiilor dobândite, identificate și identificabile, în mod și timp real, în mediul preuniversitar și universitar, dar și în cel jurnalistic.

Lucările științifice, prezentate în cadrul simpozionului, s-au constituit în volumul „Pro-cultura pentru o Românie educată”, Ediția I, Cristești, 2019, volum îngrijit de prof. dr. Cristina Sava, prefață de dr. Nicolae Băciuț, postafață de prof. Ioan Macarie, inspector școlar general, Editura „Vatra veche”, Tîrgu-Mureș, I.S.B.N. 978-606-9014-35-6.

 

CRISTINA SAVA / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *