◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Filiala  Brașov, “Aurel Mureșianu” a UZPR ,  la ora reformării structurale

Procesul  revitalizarii Filialei Brașov și a racordarii acesteia la exigentele actuale a demarat in ianuarie 2016, atunci cand, un număr relativ mic de jurnaliști, membrii UZPR, cu sustinerea  domnului președinte D.D.Glavan,  au decis ca cetatea culturala din inima Romaniei, Brasovul, merită să aibă o structura  profesională reprezentativă,  bazată pe îndelungata și bogata tradiție istorică a presei românești transilvănene. Astazi, după aproape 4 ani, Filiala Brasov numără  peste 40 de membri si este intr-o continua expansiune cantitativa, dar mai ales calitativa, axate pe atragerea jurnaliștilor  tineri din presa scrisă, audio-vizuala si electonica. Am reusit sa primim  in organizație jurnalisti brasoveni, dar si de la publicatiile din Fagaras si județul Covasna.   Avem, in ultima vreme, tot mai multe cereri de adeziune și am constituit, impreuna, o echipa performanta, care se implica cu profesionalism in acțiunile de breaslă și culturale, tot mai numeroase, care se desfasoara sub egida noastra.

 Filiala Brasov se adaptează din mers la cerințele societății informaționale, promovand valorile  prezentului, imbinate cu respectul fata de mostenirea culturala lasata de ilustrii inaintasi ai breslei. Astfel, prin decizia unanima a jurnaliștilor prezenți la ședința din 25 octombrie 2016 s-a decis ca filiala  sa poarte numele lui Aurel Mureșianu (1847-1909), din celebra familie a Mureșienilor,  fiul lui Iacob Mureșianu, doctor al Facultății de Drept din Viena, cel care in 1878 a preluat funcția de director al Gazetei Transilvaniei, Gazeta  pe care a transformat-o la 4 aprilie 1884 in primul cotidian românesc din Transilvania. Aurel Muresianu este considerat a fi si primul ziarist roman profesionist din Transilvania.

Membrii noștri se implica  activ in majoritatea manifestările cultural-artistice ale Brașovului, festivaluri, lansari de carte, expoziții, simpozioane etc. în multe cazuri filiala fiind pe lista partenerilor. De altfel, am încheiat sau suntem în discuții avansate pentru a semna parteneriate cu instituții culturale, de presa, de invatamant, asociatii, librarii, biblioteci ( ex; Libris cultural, Libraria “St. O. Iosif”, Biblioteca judeteana, Muzeul Casa Mureșienilor, Societatea culturala “Cincinat Pavelescu”, Despartamantul Central ASTRA Brașov, publicații și posturi de radio și televiziuni locale etc.). Ziaristi brasoveni si-au lansat propriile creații literare prin intermediul filialei, au organizat acțiuni culturale remarcabile la Biblioteca Judeteana, Libraria “St.O.Iosif,” la sediul filialei sau in cadrul unor importante manifestări desfășurate la Brașov cum ar fi Festivalul Internațional “Cerbul de aur”, targurile de carte  desfășurate  de Asociația Libris cultural si Libraria “St.O.Iosif” etc. Avem in prezent un sediu provizoriu  în spațiul de protocol al Tipografiei Ecran Magazin, pe str. De Mijloc nr 14 A Brașov. In aceasta  locație au loc  ședințele  programate  în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Tot aici este organizată și o mică expoziție  de presă brașoveană apărută după revoluție.

O atenție  importantă am acordat-o comunicarii între membrii filialei, care acum este facilitata de o platforma electronica functionala  pe WhatsApp, mai précis  un “Grup UZPR Brasov”, unde avem intalniri virtuale și discuții, ne informăm reciproc și ne  mobilizăm cu operativitate la toate acțiunile. Si, nu în ultimul rând,  pentru a ne face cunoscuți, revista “Inside Brasov”, care apare în limbile engleză, germană, maghiară și română, ne rezervă, la fiecare apariție, un spațiu generos, dedicat prezentării activității UZPR și a filialei locale. 

In cadrul procesului complex de “updatare” la cerințele erei comunicarii virtuale, recent a fost achizitionat domeniul virtual “uzprbrasov.ro” si facem eforturi ca, in cel mai scurt timp, site-ul filialei sa fie activ și să  ne reflecte pe larg activitatea de zi cu zi. In cadrul acestuia, până la sfârșitul acestui an, vom organiza un  documentar/expozitie virtuala, care va marca istoria recentă a presei scrise și audiovizuale brasovene, apărute in cei 30 de ani scurși de la evenimentele din 1989.  Proiectul este unul de anvergura, ne aflăm doar la început, scopul final fiind acela de a alcătui o istorie digitală a presei brasovene postrevoluționare. 

Pentru a valorifica în mod creator bogata moștenire a trecutului cultural și publicistic al Brașovului, s-a decis  implicarea noastra in revigorarea spiritului Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Roman, ASTRA, la nivelul Despărțământului Central Brașov. De asemenea, la ultima intalnire, din noiembrie, am  hotărât înființarea in cadrul Filialei a unor Departamente funcționale, în prima faza urmand structura organizației centrale, apoi, funcție de necesități,  a  altora, cu specific local.

Si ar mai fi multe de spus. Deocamdata, ati observat, nu am dat nume. Intentionat. Pentru ca este evident,  in spatele tuturor celor de mai sus sunt oameni reali, jurnalisti brasoveni mai tineri sau mai putin tineri; suntem, de fapt NOI TOTI,  membrii Filialei Brașov, care va simțim  alături in acest memorabil final de an 100 al UZPR.   La multi ani Romania 101, la multi ani UZPR 100, la multi ani, dragi colegi de pretutindeni.

 Ioan Pamparau

Filiala Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *