default-logo

Pași simpli pentru a evita boala Alzheimer

Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gândul de a–ţi pierde minţile pe măsură ce îmbătrâneşti este terifiant ! Situaţia este agravată de faptul că până acum se ştia că sunt puţine mijloacele prin care putem întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a demenţei…

Totuşi, cercetările au identificat o mulţime de factori care pot creste sau scădea riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua şansa de a contracta boala:

1. Verificati glezna !

Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier si un risc de accident cerebral și de demență.

Teoria este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul, dar gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguine la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale.

Asa ca, cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă–brațe (ABI = ankle–brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și o brățară pentru măsurat tensiunea si care compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea la nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguine, doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice sau o schimbare a dietei sau medicației.

2. Alimente puternic antioxidante

Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre. Mergeti cu vinul negru de la tarani (ne tratat), dulceturi si compoturi etc.

3. Evitati grăsimile rele

Tipul de grăsimi pe care le consumațI influențează funcționarea creierului în bine sau în rău. Feriți–vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului și le face ineficiente ! CumpărațI produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut ! RenunțațI la alimentele prăjite !

4. Stimulati cresterea creierului

Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de ani, astfel încât efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să studiați, să învățați lucruri noi sau – pentru stimulare – sa lărgiti cercul de prieteni.

5. Prajituri cu ciocolată

Pudra de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți, numiți flavonide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și creier. Cand se bea cacao, se intensifică fluxul sanguin către creier.

Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonide decat ciocolata cu lapte. Ciocolata albă nu le conține deloc.

Carobul – Pudra de Roscove egaleaza si chiar depaseste calitatile pudrei de cacao si nu are cafeina, este antialergica si cu multe alte beneficii.

http://www.sfatulmedicului.ro/ magazin/ecobutic/index.php? route=product/product&product_ id=18

6. Prezenta estrogenilor

68% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei ! Este posibil ca, la mijlocul vieții, ele au pierdut protecția hormonului estrogen care susține memoria.

Dacă medicul dvs. nu va spune altfel, începeți imediat să luați estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice întârziere duce la riscul confruntării cu demnță și accident vascular cerebral.

7. Cresteti colesterolul bun

Este binecunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă organismul contra bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul.

Cercetătorii spun că acest tip de colesterol bun blochează substanțele ce tind a se depune distrugand celulele creierului și totodata, acționează ca un anti–inflamator ce încetinește degradarea creierului.

Metodele de sporire a colesterolului bun include exercițiile fizice, consumul moderat de alcool-vin negru și scăderea greutății.

8. Navigati pe Internet

Înregistrări ale activitătii cerebrale arată că navigatorii pe internet experimentati, prezintă de două ori mai multe impulsuri ale activitătii cerebrale decât începătorii !

Conectati–vă, deci, la Internet pentru căutarea de informatii! Desi nu se stie cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum de preferat în locul unei navigări pasive.

9. Spuneti un DA cafelei

Cafeaua se dovedeste a fi un tonic al creierului aflat în process de îmbătrânire. Este un anti–inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are asupra creierului si reduce riscurile accidentelor cerebrale, depresiei si diabetului, care toate facilitează dementa.

Ea are un mare continut de antioxidanţi si de cafeină, care stopează moartea neuronilor si ameliorează diabetul, hipertensiunea si accidentele cerebrale care conduc la dementă. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de 2–4 cesti, nu este rău si poate fi util.

Puteti adauga carob la cafea…

10. Pericolul unei greutăti scăzute

Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un studiu a arătat că femeile care au această boală au început să piardă din greutate cu cel putin 10 ani înainte de diagnosticarea dementei. Dintre femeile care au aceeasi greutate, cele care au început să dezvolte dementă au slăbit în decursul a trei decenii si atunci când au fost diagnosticate, aveau cu circa 6 kg mai putin decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveti peste 60 de ani si prezentati o inexplicabilă pierdere în greutate, adresati–va medicului dvs !

11. Beti vin

Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul este un anti–inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută la preîntâmpinarea demenței. Antioxidanții puternici din vinul negru/roșu conferă acestuia proprietăți anti–demență. Astfel de antioxidanți relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguin, ceea ce stimulează procesele cognitive.

12. Cunoasteti care sunt primele semnale

Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă ! Puteți constata un declin în aprecierea distanței. De exemplu, puteți dori să apucați un pahar, dar eșuați în a–l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când traversați strada.

Rezolvând un joc de puzzle sau citind o hartă, pot aparea de asemenea, probleme. Pierderea simțului mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă ! La fel, punerea în mod repetat a aceleiași întrebări sau depunerea în locuri improprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în frigider).

Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt identificate mai devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările de stil de viață sau de medicație!

13. Dieta mediteraneană

Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul dvs. de deteriorarea memoriei și demență !

Studiile arată în mod sistematic că mâncarea din Grecia, Italia și Liban este, realmente, o hrană pentru creier. Urmând această dietă –bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe, nuci, legume, ulei de măsline și vin negru – poate reduce la jumătate riscul de boală Alzheimer! Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține substanțe nutrient, dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe benefice pentru creier, ce includ un set de antioxidanți ce apără celulele cerebrale de deteriorarea oxidantă.

14. Obezitatea la vârsta medie

Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs. Un studio a arătat că persoanele obeze au cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala. Crește, astfel, alarmant, riscul de Alzheimer! În plus, scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție și funcții de execuție și de control al mișcărilor !

Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a greutății, încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.

15. Asigurati–vă un bun somn de noapte

Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creierului contra pierderilor de memorie specifica bolii Alzheimer. Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale peptide beta–amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce la accelerarea riscului apariției bolii. Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore sau mai puțin în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care poate conduce la diabet și obezitate și în final, la Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la tratamente în caz de insomnii.

16. Asigurati–vă un larg cerc social

Studiind creierul unei femei de 90 de ani care a decedat din cauza bolii Alzheimer, cercetătorii din Chicago au descoperit că o largă rețea de socializare i–a asigurat o mare ”rezervă cognitivă”, care a permis creierului ei să nu iși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă așa, este un mister, dar interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci, întâlniți–vă adesea cu familia și prietenii și extindeți–vă rețeaua sociala! Cu cât este mai puternică rezerva creierului pe care o construiți în decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer !

17. Rezolvati stresul

Când sunteți stresat, corpul eliberează hormone denumiți corticosteroizi, care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate de evenimente zilnice – cum ar fi frustrarea la locul de muncă, problemele din trafic sau cele finaciare – pot fi periculoase. În timp, acest stres poate distruge celulele creierului și poate suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul creierului se va restrânge.

Evenimente traumatizante bruște – moartea cuiva drag sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața, cum ar fi pensionarea – pot conduce la un sever stress psihologic care precede demența. Rețineți faptul că stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor vârstnice în ceea ce privește deteriorarea memoriei și demența.

Căutați sfaturi profesioniste ! Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul în care se iau măsuri din timp.

18. Atentie la dantură

Gingiile deteriorate va pot otrăvi creierul. Persoanele cu boli de dantură și de gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive, conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit că infecția responsabilă de bolile gingivale eliberează produse colaterale ce migrază spre zonele din creier implicit în pierderea de memorie.

În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei.

Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2–3 ori mai multe semne de deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale gingivitei.

19. Asigurati–vă suficientă vitamină B12

Pe măsură ce înaintați în vârstă, vitamina B12 in nivelul sanguin, scade iar șansa de a suferi de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamina din alimente scade cam la vârsta mijlocie, când, de fapt, se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.

Cercetătorii de la Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează cu un conținut de vitamin B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficient a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut gras din jurul neuronilor. Se mai poate ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului.

După vârsta de 40 de ani, trebuie să se administreze zilnic 500–1000 milicentigrame de vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semne de demență, trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. posibila deficiența de vitamina B12.

Evitati si refuzati plombarea dintilor cu combinatii ce contin mercur.

20. Otet la orice

Există multiple teorii că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la scăderea memoriei, respective glicemia mare, rezistența la insulina, diabetul și pre–diabetul și creșterea în greutate.

Cercetătorii din Phoenix (Arizona) au observat, în cadrul studiilor pe oameni și animale, că elementele acide potențează efectele de scădere a glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul, demența accelerată și pierderea memoriei.

Apelați, deci, la oțet, adăugați–l la salate, consumați–l cu lingura, chiar adăugați–l la un pahar de apă de băut ! Orice tip de oțet este binevenit !

Otetul balsamic este mai usor de ingerat si prin componentele lui mai complex. Facut acasa din vin negru cu putina menta, busuioc, piper negru si alte plante aromatice dupa dorinta, se lasa la macerat 3-4 saptamani apoi, cand vinul este otetit si bine aromat se strecoara si se indulceste cu miere.

21. Verificati–vă ochii

Dacă vă păstrați o vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă, șansele dvs. de a suferi de demență scad cu un surprinzător procentaj de 63% !

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.