◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„ResiliArt”, o dezbatere virtuală organizată de UNESCO

Ziua Mondială a Artei a fost sărbătorită miercuri 15 aprilie 2020, printr-o dezbatere virtuală organizată de UNESCO cu tema „Artiștii și Creativitatea dincolo de criză”. Evenimentul a fost organizat în cadrul mișcării globale RESILIART.
 
„În această perioadă fără precedent în care o mare parte a lumii este în izolare” a spus Audrey Azoulay director general UNESCO, „am simțit nevoia de a face auzită vocea artiștilor.  Mutarea mișcării artistice online intră în istorie dar în același timp criza ne dezvăluie situația fragilă în care se află muzeele, teatrele, sălile de concerte, librăriile, casele de producție, posturile de radio, cinematografele, festivalurile și nu în ultimul rând autorii și artiștii  care sunt în primejdie. Un sector întreg al economiei mondiale, locurile de muncă create de acest segment se află în acest moment în pericol. Așadar întâlnirea de azi își propune să pună aceste probleme în capul listei agendei internaționale și nu la finalul său. Trebuie să ne asigurăm că acestor probleme li se acordă atenția și locul cuvenit, că vor exista discuții politice și sociale  care vor da o nouă formă acestei lumi la finalul crizei.
 
Ca organizație internațională interguvernamentală vom crea o platformă care să evaluzea impactul și rezultatul crizei asupra sectorului cultural, o platformă unde să ne împărtășim experiența din această perioada și să învățam unii de la alții. Vom face publică agenda acestei platfomre săptămâna viitoare după ce ne vom întâlni online cu miniștrii de cultură din întreaga lume cu care vom împărtăși experiența și punctele lor de vedere. Dar până atunci să ascultăm părerile artiștilor.
 
„Trebuie să creem o economie nouă pentru sectorul cultural, pentru artiști, special în lumea digitală” a subliniat Jean Michelle Jarre. „Acești bani ar putea ajuta nu numai aspectul digital al creatorilor dar ar putea ajuta la crearea unor fonduri care să ajute concertele, festivalurile, muzeele, teatrele, producțiile de toate genurile care acum sunt pe youtube. Propunerea mea ar fi ca urgent să ne gândim cum să creăm o nouă economie care nu este caritate, care să meargă nu numai la platformele digitale ci să ajute pe toată lumea. Ultima mea sugestie ar fi să ne gândim cum, în această lume a comunicării digitale, noi muzicienii, scriitorii, regizorii de film, graficienii, cum să folosim aceste unelte noi. Ca artiști suntem foarte creativi deci va trebui să supraviețuim prin a fi flexibili, prin a învăța cum să folosim fiecare unealtă care este în jurul nostru.”
 
„Se pune problema unor soluții dure la nivel de guverne pentru a găsi căile cele mai bune de a face față mai ușor acestei situații a declarat violonista Nina OBULJEN-KORŽINEK Ministru Culturii din Croația.  Este o sarcină foarte grea și vreau să subliniez aici nevoie solidarității pentru că doar prin colaborarea apropiată dintre noi, politicieni și sectorul cultural vom putea să supraviețuim acestei crize, să ne imaginăm și să facem față la ceea ce va urma, să creem o bază solidă pentru această nouă normalitate ce va urma crizei.”
 
Traducere Mădălina Corina Diaconu
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *