◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

SĂ VINĂ PRESA, SĂ-I SCOATEM LESA …

București, vineri 15 mai 2020, ora 19:00 Piața Victoriei: SĂ VINĂ PRESA, SĂ-I SCOATEM LESA …. Se aude la megafon vocea unui bărbat, se aplaudă și apoi, la unison, toți cei prezenți strigă același lucru. De ce au ieșit bucureștenii în renumita Piața Victoriei, în prima zi de “libertate” de după izolare, cu tot cu steaguri tricolore și copii mici? “E timpul ca după 30 de ani să avem libertate!” a declarant George Simion Aur “Incompetența conducătorilor noștri din ultimii 30 de ani a fost mult mai vizibilă în ultimele două luni. Profităm de aceste 3 zile de vid legslativ cauzat de incompetența lor! Cerem libertate, cerem să se repornească economia și cerem demisia acestui guvern care s-a dovedit incapabil.”


Un meeting spontan, au spus mulți dintre participanți, cu oameni care s-au oprit în Piața Victoriei după ce au venit de la muncă. “Pentru toată lumea care este aici este prima zi de libertate” a declarant Cătălin Dinescu. “Inima ne-a îndemnat pe toți să venim aici, bineînțeles că a ajutat și tehnologia dar am venit să strigăm despre constituția care a fost calcată în picioare. În România, dacă parlamentul votează o lege organică în două zile, înseamnă că nu mai avem democrație. În momentul în care guvernul și președintele îi bagă pumnul în gură parlamentului, în momentul acela moare democrația.”
“Sunt aici din foarte multe motive! În primul rând nu mai există acel FREEDOM OF SPEESCH pentru care părinții mei au fost la revoluție …. ca eu să vorbesc liber acum. Nu mai există acel FREEDOM OF SPEECH nici în mediul virtual, nici în mass media, nicăieri.” a declarat Cristina Nicolae.
Cum am putut să mă duc acolo când televiziunile și presa scrisă a dat imediat știre că a fost un meeting condus din umbră de organizații conspiraționiste, ba mai mult, de organizații rusești?! Aceste lucruri au fost notate, difuzate, declarate de presa care s-a aflat în Piața Victoriei exact la momentul la care am fost și eu acolo. Trist domnilor, foarte trist. Nu mai avem demnitatea de om, nu mai știm să ne respectăm unii pe alții și în nici un caz nu-i mai respectăm pe cei din jurul nostru indiferent de modul în care își exprimă gândurile și sentimentele. Piața Victoriei este un loc în care omul, fie el de rând, fie hipster, fie filozof sau gunoier, vine să-și exprime durerea, în gura mare! Mi se pare normal să facă acest lucru, dacă stăm să ne gândim că trăim într-o societate liberă. Dar mai este aceasta o societate liberă? Este presa ce ar trebui să fie? Ne mai reprezintă presa pe noi, pe voi, pe ei sau pe cei care ies în strada să-și strige oful? Nu. Din păcate presa în România lasă mult de dorit și o spun, cu durere, ca membru al presei, ca slujitor al cuvântului liber, că presa din România trebuie să se trezească și să relateze corect, simplu, scurt și la obiect. Dacă meetingul de vineri seara, 15 mai 2020 din Piața Victoriei din București a fost organizat de acești așa ziși conspiraționiști și reprezentanți ai politicii de la Kremlin, înseamnă că ne vindem unul pe altul la un preț derizoriu, că am ajuns să credem și să promovăm efectiv nebuniile unor trădători de țară. Dacă s-a ajuns aici, este clar că nu mai avem ce salva din acest popor milenar, cu sau fără presa de azi, cumpărată și vândută.


Și, dacă revin la ce strigau acei oameni în Piața Victoriei … “să vină presa, să-i scoatem lesa” … eu am fost acolo, fără botniță și fără lesă și am comunicat ce am constatat: niște oameni care, în felul lor, își cer respectarea dreptului de a trăi liberi, într-o țară liberă.


Text și foto: Mădălina Corina Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *