DESCHIDEȚI TRANSPORTUL AERIAN ACUM, CÂND COPIII ROMÂNI AU NEVOIE!

Stimate domnule Președinte,

Stimate domnule Prim-Ministru,

În numele membrilor Asociației Românilor din Italia (ARI), vă mulțumesc pentru gândurile bune și urările transmise cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 31 mai, și cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor, celebrată pe 1 iunie.

Domnule Președinte, domnule Prim-Ministru, domnilor parlamentari, răspundem urărilor adresate românilor din străinătate cu o cerere punctuală din partea membrilor ARI: solicităm (re)deschiderea urgentă a cât mai multor legături aeriene pe relația cu țările unde sunt comunități de români. Devenită aproape o obișnuință pentru familii, copiii români din străinătate petrec vacanța de vară în România alături de bunici si membri dragi ai propriilor familii. Anul acesta, mai mult ca oricând, se simte nevoia de reîntoarcere acasă. în România. Știm bine cu toții că a fost foarte greu.

În Italia, după închiderea școlilor și izolarea totală a populației pentru a combate pandemia coronavirus, copiii au avut cel mai mult de suferit.

Mâine, 2 iunie, se închide oficial anul școlar din Italia. În mod tradițional, multe familii de români aveau deja bagajele făcute pentru a readuce copiii în România. Toate avioanele erau pline de copii care reveneau acasă, pe tărâmul românesc, fenomen care se va întâmpla și anul acesta: negreșit: românii din străinătate, de voie sau de nevoie, își vor aduce copiii acasă.

În cazul în care nu le veți da posibilitatea să se întoarcă cu cel mai rapid și sigur mijloc de transport, vor asalta vămile cu trafic rutier ale României. Vor accepta în continuare să fie umiliți de forțele de ordine din țările de tranzit (Slovenia, Ungaria, etc.), vor plăti amenzi și spăgi vameșilor unguri și români, își vor pune propria viață în mâinile unor șoferi clandestini și firme care nu îndeplinesc condițiile minime pentru serviciile de transport internațional de persoane și, nu în ultimul rând, românii vor mai instala câteva sute de cruci pe drumul către România, cruci pe care vor fi scrise numele, prenumele și data decesului.

Domnilor reprezentanți ai statului român, dacă vă pasă de românii din străinătate, dacă vă pasă de copiii de români, faceți ceva pentru redeschiderea acestor curse aeriene, acum, nu începând cu data de 20 iunie ș.a.m.d. Acum este nevoie.

Asociația Românilor din Italia a atras atenția statului român încă de la începerea crizei COVID-19 (vezi aici comunicat de presa Membrii ARI şi ai comunităţii româneşti din Italia suferă în aceste ore măsurile restrictive impuse de autorităţi, ca urmare a epidemiei de coronavirus din nordul ţării) privind masurile greșite de a rupe legăturile aeriene cu țările unde sunt comunități mari de români. Ulterior, în preajma sărbătorilor pascale, am cerut potențarea curselor aeriene pentru repatriere, dar statul român a preferat (prin strategii total greșite) să lase românii din străinătate în voia soartei. Imagini cu zeci de mii de români îngrămădiți prin vămi, fără nici un fel de protecție, disperați pentru a se întoarce acasă, au apărut nu doar în presa românească, dar și în cea internațională. Același lucru se va întâmpla și acum, o dată cu închiderea anului școlar, doar că de această dată vor apărea imagini cu foarte mulți copii care își vor pune propria viață în pericol pe distanța anevoioasă dintre țările de adopție și locurile natale, acasă.

Vă implorăm domnilor demnitari, rezolvați această situație, acum, altfel, despre această batjocoră, chinuri și victime care urmează să fie, veți răspunde cu toții. Nu mai aveți dreptul să ne transmiteți doar mesaje de responsabilizare precum stați acolonu veniți acasănu puneți în pericol propriile familii etc. Toată Europa se relaxează. Specificul României cu peste cinci milioane de cetățeni diasporeni nu-l are nici o țară europeană. Așadar, concentrați-vă și asupra românilor din străinătate!

 

Roma, 1 iunie 2020

 

            Cu stimă,

Eugen Terteleac

Președinte Asociația Românilor din Italia

Președinte CCIRO Italia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.