◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Comemorarea lui Pamfil Șeicaru la Orșova

La Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova a avut loc comemorarea de 40 de ani a marelui ziarist Pamfil Șeicaru, organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România prilej cu care s-a desfășurat, mai întâi, o slujbă de pomenire în biserica mănăstirii pe care Pamfil Șeicaru a construit-o, în perioada 1936-1940, drept mulțumire lui Dumnezeu că aici, în timpul primului război mondial, l-a scăpat de la moarte, după ce un obuz aproape că îl îngropase de viu. Slujba a fost oficiată de părintele Mihai Zorilă, preotul care slujește la biserica mănăstirii, iar jurnalistul Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, a rostit un discurs de rememorare a vieții, faptelor de arme și de presă ale lui Pamfil Șeicaru.

Au participat, în condițiile impuse de rigorile pandemiei, membri ai conducerii centrale a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și reprezentanți ai filialelor din Mehedinți, Dolj, Gorj, Caraș Severin, Timiș și București.
Comemorarea a continuat cu vizionarea filmelor „Drumul Eroilor” și „Întoarcerea ctitorului”, realizate în 2005 și, respective, 2007, cu sprijinul Televiziunii Datina, de către omul de cultură mehedințean, Dan Șalapa.
Dezbaterea care a însoțit vizionarea filmelor a prilejuit prezentarea unor aspecte privind dimensiunile civico-profesionale, patriotice și spiritual-religioase ale vieții lui Pamfil Șeicaru, de către ziariștii Mihaela Albu, Mircea Pospai, Ilie Cristescu, Adina Andrițoiu, Florian Copcea.


Fondator al ziarului interbelic „Curentul”, Pamfil Șeicaru a deschis drumul spre modernizarea presei românești, a avut un răsunător succes în perioada premergătoare celui de Al Doilea Război Mondial, dar, din păcate, războiul și turnura de după acesta a evenimentelor politice au adus nu doar scoaterea sa din scenă publicisticii românești, ci și condamnarea la moarte, de care s-a salvat luând calea exilului. A fost și autorul mai multor cărți deosebit de importante, între care se remarcă cele ce prezintă istoria unor partide politice românești sau pagini din istoria presei.
A încetat din viață în anul 1980, la Dachau, în Germania, unde ar fi fost înmormântat. În anul 1995 osemintele sale au fost aduse în țară, fiind reînhumate la cimitirul „Sfânta Vineri” din București, iar în octombrie 2005 acestea au fost așezate în cripta special amenajată în pridvorul Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Orșova, pe care el nu doar că a construit-o, ci de care s-a și legat puternic sufletește, fiind zidirea prin care și a împlinit promisiunea față de divinitate.
Pamfil Șeicaru a fost și fondatorul, cu 100 de ani în urmă, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar această puternică organizație de jurnaliști, care cunoaște astăzi o adevărată reînviere, și-a împlinit o datorie de conștiință, cinstindu-și cititorul și reamintindu-ne, încă o dată, valoarea socială și forța civică a jurnalismului.


Totodată, președintele Uniunii, domnul Doru Dinu Glăvan, a precizat că prin comemorarea lui Pamfil Șeicaru se deschide seria unor ample activități, ce se vor desfășura sub genericul „Credință, iubire și jertfă”, și care vor avea scopul omagierii unor alte mari personalități ale jurnalismului românesc, dar și, în egală măsură, acela de a conștientiza actuala generație de ziariști și publicul în general, asupra valorilor perene ale acestei nobile profesii.

 


Mircea Pospai,
Președintele Filialei UZPR
„Tudor Arghezi”, Craiova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *