◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Premieră de toamnă – la Palatul Suțu pot fi admirate lucrări ale sculptorului Cornel Medrea

Colecția Cornel Medrea se dezvăluie marelui public prin expoziția temporară „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru”. Muzeul Municipiului București invită publicul să o viziteze începând de miercuri, 30 septembrie 2020, ora 10.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).
Prolificul sculptor Cornel Medrea (1888-1964), artist născut în Transilvania multietnică, a urmat cursurile Universității Regale de Arte Decorative de la Budapesta. A fost profesor al Catedrei de Sculptură şi Modelaj la Academia de Belle-Arte/Institul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” între anii 1933-1964, timp în care a educat personalități dintre cele mai importante ale sculpturii românești.
Una din caracteristicile principale ale artistului este longevitatea, în pofida faptului că a traversat perioadele sângeroase ale celor două Războaie Mondiale. Pictorul Corneliu Baba a descris astfel creația medriană: „Oriunde te întâlneşti cu ea, o remarci. Exprimă nobleţea şi grandoarea ce îi erau proprii lui”. Astfel ar putea fi rezumată perioada celor 50 de ani de creație artistică și descrisă amintirea primului muzeu de sculptură, Muzeul Memorial Cornel Medrea (1957-2004).
Lucrările de sculptură și grafică selectate pentru expunere sunt ca o simfonie compozițională care ajută la deslușirea liniilor, formelor și tematicilor preferate de maestru. Senzualitate și mitologie, introspecție și candoare, dragoste și solitudine sunt emoțiile stârnite de plasticitatea modelajului care conține intrinsec o particularitate a firii artistului.
Readucerea în actualitate a creației lui Cornel Medrea reprezintă un demers necesar într-o lume în continuă schimbare. Cornel Medrea rămâne exemplar în memoria colectivă prin atitudinea rezilientă cu care a perseverat în creația artistică, în relația de mentorat avută cu numeroase generații de artiști români și prin rolul fundamental avut în apariția primului muzeu de sculptură din România.
Marele public este invitat să participe la acest proces de rememorare, lucrările de sculptură alese aflându-se într-o comunicare armonioasă cu lucrările de grafică realizate în cele mai telurice tonuri, operele aducând în fața publicului o sinteză a Colecției Cornel Medrea. Rezultatele vindecătoare ale restaurării se vor putea observa pe toate cele 18 sculpturi, grație efortului experților în domeniu ai Muzeului Municipiului București.
De altfel, vizitatorii care vor veni la Palatul Suțu în aceste zile de toamnă au ocazia să afle detalii despre două muzee care astăzi nu mai există. Dacă expoziția „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru” poate fi vizitată până pe data de 8 noiembrie 2020, perioada de vizitare a expoziției „Muzeul Simu și Pinacoteca București” a fost extinsă până pe data de 17 ianuarie 2021, deși inițial finisajul era programat pentru luna septembrie a acestui an. În cadrul expoziției „Muzeul Simu și Pinacoteca București”, doar în zilele de sâmbătă și duminică, 26 și 27 septembrie 2020 (orele 10.00-17.00), spectaculoasa reconstituire virtuală a primei săli a muzeului se poate admira și prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală, grație parteneriatului cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul Expozițional Documentar și finanțării obținute din Timbrul Arhitecturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *