default-logo

Proiect unic în România: “Caravana cu muzică” pornește la drum prin comunele prahovene 

Într-o perioadă în care spectacolele și concertele au ajuns să depindă de rata infectării cu Covid, Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești luptă cu toate resursele pentru a învinge orice obstacol și a rămâne alături de iubitorii de muzică. Mai mult decât atât, prestigioasa instituție muzicală își asumă responsabilitatea de a educa generația tânără prin concerte-lecție, în cadrul unui proiect inedit, unic în acest moment în România.  

Astfel, în stagiunea 2020 – 2021, Filarmonica ploieșteană derulează prin programul Start ONG finanțat de Kaufland și implementat de Act for tomorrow,  mai multe lecții-concert susținute de orchestrele simfonică și populară sub denumirea ”Caravana cu muzică”. Elevii din patru școli rurale din comunele prahovene Sângeru și Izvoarele sunt invitați să participe la patru astfel de reprezentații susținute de membrii filarmonicii ploieștene in școlile în care învață. Pentru buna desfășurare a acestui proiect, Filarmonica Paul Constantinescu a beneficiat și de sprijinul mai multor parteneri printre care amintim Clubul Rotary, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Romania, Inspectoratul Școlar Prahova și Uniunea Elenă. 

În cadrul conferinței de presa organizată la sediul Filarmonicii. directorul acestei instituții dirijorul Vlad Mateescu, a precizat căÎn fiecare luna sunt organizate concerte – lecție, în cadrul cărora orchestrele simfonică, populară  și formația de jazz a instituției oferă minirecitaluri în sala “Ion Baciu” și în incinta școlilor. Cu această ocazie, elevilor li se explică tehnici de funcționare a instrumentelor, precum și noțiuni de teorie muzicala. 

 Luminița Avram, membru in conducerea Filarmonicii alături de directorul artistic Georgiana Frîncu au pus bazele acestui proiect denumit  „Caravana cu muzică” și  structurat pe patru evenimente importante, câte două în fiecare localitate, astfel: 

Concert lecție de muzică clasică destinat elevilor din ciclurile primar și gimnazial de la Școlile Gimnaziale Sângeru și Izvoarele. Evenimentele vor avea loc la Căminele Culturale din Sângeru, respectiv Izvoarele. Vor participa între 50 și 100 de elevi, în funcție de capacitatea sălii și restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Elevii vor putea audia live fragmente din lucrări ale unor compozitori cunoscuți interpretate de Cvartetul Chronos, ansamblu format din artiști ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești. Actorul George Frîncu va prezenta structura unei orchestre simfonice și instrumentele din orchestră, făcând posibil ca lecția să fie interactivă. Fiecare elev va primi și o schemă cu așezarea tuturor instrumentelor pe scenă în formatul complet al orchestrei. Lecția va fi înregistrată și difuzată în timp real pe platforma Virtual Concert Hall pentru a putea fi vizionată de toți cei interesați. Profesorii de specialitate vor primi DVD-uri cu material didactic pentru a putea fi folosit la orele de educație muzicală. 

Concert lecție de folclor destinat elevilor de la Școlile Gimnaziale Mireșu Mare (comuna Sângeru) și Homorâciu (comuna Izvoarele). Evenimentele vor avea loc la Căminele Culturale din Mireșu Mare, respectiv Homorâciu. Vor participa între 50 și 100 de elevi în funcție capacitatea sălii și de restricțiile impuse de epidemia de coronavirus. Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, inițiatoarea acestui proiect, va participa cu Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”, căreia i se va alătura Ansamblul Folcloric „Doina Prahovei”, în calitate de partener. Programul este destinat elevilor de ciclu primar  care vor participa gratuit la acest eveniment. Elevilor prezenți li se vor prezenta patru zone etnografice ale României: Mărginimea Sibiului, Gorj, Valea Prahovei și Ținutul Neamțului. Astfel vor fi prezentate costumele populare specifice zonelor cu o scurtă descriere a acestora, dansul popular din zona respectivă, o melodie populară caracteristică zonei și un instrument muzical. Pentru a angrena toți elevii prezenți, stimulându-le astfel atenția și curiozitatea, fiecare elev va primi versurile cântecelor populare. Toate melodiile vor fi interpretate de artiștii profesioniști ai filarmonicii acompaniați de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”. Costumele și dansurile populare vor fi prezentate de membrii Ansamblului Folcloric „Doina Prahovei”. 

Denisa DUMITRESCU, membru Filiala Prahova UZPR  

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.