◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Legea asociațiilor de proprietari, ca o mănușă pentru clanurile de afaceri imobiliare

Observ că se fac fel de fel de legi, care au menirea de a instaura pacea socială și dreptate în societatea românească, aflată într-o continuă tranziție. Chiar, recent, am citit o astfel de izbândă a mai marilor țării, prin care zice-se că cei care au făcut averi nemăsurate din salariul de bugetari, vor fi luați la puricat.
Până atunci, cred că una dintre legile care ar trebui scuturată de multe confuzii, care favorizează clanurile de interlopi și „fabricanții de bani” este Legea 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Această lege, care ne privește pe toți, chipurile a îmbunătățit-o pe cea de până atunci, Legea 230/2007, revizuită și cârpită în mai multe rânduri și exploatată la maximum de băieții „pricepuți” de la unele asociații de proprietari… Lege care încă mai este în vigoare, în cauzele puse în această bază legislativă.
Spun aceasta, deoarece, am constatat că unii președinți de asociații (A.P. 820, de exemplu) își fericesc vecinii, proprietari, cu fel de fel de suprize. Cu cheltuieli închipuite și, mai ales, cu penalități… Cu penalități care, la asociația amintită, sunt aplicate cu dublă măsură. Adică, la o penalitate de 2.290 lei, în octombrie 2016, domn’ președinte și-a aplicat o penalitate de 0,00 la sută!… În același timp, vecinii cu penalități asemănătoare cu ale lui – mai mici sau mai mari – au „beneficiat” de penalități, lunare, cu două-trei cifre. Adică de zeci și sute de lei/lună, astfel încât, pe parcursul câtorva luni penalitatea să depășească cheltuielile efective… S-a făcut în așa fel, încât în iulie 2017, penalitatea lu’ domn’președinte de asociație să dispară din peisajul listei cu cheltuieli, ca măgarul în ceață, cum zice românul.
Surpriza cea mare a venit ca bomboana pe colivă, în această vară, când un proprietar a cerut o situație cu penalitățile, în ultimii cinci ani!
Și ce să vezi? Că în 2017, A.P. 820 – Galați a înregistrat o penalitate la furnizorul de apă de 77, 04 lei, iar în 2018, de 86,42 lei. Sume modeste, pentru care credem că or fi și facturi de la terți… Ne-am șters la ochi, cu fel de fel de șervețele! Ne-am pus ochelarii, că ce vedem este incredibil. Pe întreaga asociație, în acest moment, „penalitățile” socotite de acești fabricanți de bani, cu 0,2 la sută, se ridică la peste 20.000 lei (200 milioane lei vechi). Vă faceți o imagine a afacerii acestor băieți descurcăreți?!… Care, zice-se, că ar fi în niște verificări, cu un dosar „în lucru”, pe la o instituție care, musai, trebuie să ne apere și pe noi, cei care nu ne pricepem „să scoatem bani din piatră seacă…”
Grav ni se pare că aceștia sunt favorizați de un cadru legislativ aiuritor, dar și de unii judecători care le fac cadou hotărâri cu sume frumușele, pe motiv că legea le permite!!! Și, așa, își spală păcatele
Nu dăm nume. Deocamdată… Dar, subliniem că dubla măsură în judecarea acestor cauze se întâmplă și în instanțe, unde unele cauze sunt judecate după Legea nouă, dar și după cea veche. Adică, acolo unde judecătorii nu se lasă intimidați de fel de fel de presiuni, regula este justificarea cu factură a fiecărei sume și a pretențiilor unor administratori de asociații, scăpătați și puși pe căpătuială. Unde nu funcționează acest principiu, legea devine „mănușă” la mâna acestor fabricanți de bani, cuibăriți pe la asociațiile de proprietari, unii fără serviciu de zeci de ani.
Din acest motiv, spunem că e musai ca legea asociațiilor de proprietari să fie revizuită și pusă în slujba proprietarilor și nu a interlopilor, preocupați de afaceri imobiliare. Ar fi bine ca organismele de control ale statului să-și facă simțită prezența, să-i controleze și să prevină abuzurile unora dintre acești administratori descurcăreți, măcar acolo unde sunt formulate sesizări. Fără să se lase intimidați de fel de fel de șefi ocazionali ai zilelor noastre…
Ar fi interesantă, de pildă, o verificare a hotărârilor judecătorești date în cauzele cu asociațiile de proprietari, pentru a ilustra „dreptatea” strâmbă pe care o fac vreo doi judecători, care dau impresia că s-au transformat în susținătorii unor administratori și cenzori de la unele asociații de proprietari.
Mai mult, ar fi și mai important de aflat câți necăjiți au rămas fără case, terenuri, conturi în bănci (al meu, rog să fie căutat în ceruri, că nici acolo n-o să-l găsiți!!!), pentru că s-au trezit cu hotărâri judecătorești nedrepte, nemorale, care nu fac cinste breslei.
Vreme de douăzeci de ani mi-am pus țărână în cap, la cotidian, scriind despre unii interlopi, despre sus-puși de joasă speță puși pe îmbogățire, nedreptățind mulți necăjiți. Sunt sigură că am stricat planurile unora… Dar, voi relua relatarea acestor aspecte, pentru că observ că nimeni nu mai are în grijă cetățeanul de rând, pe contribuabilul care ține în spate o armată de bugetari ce ar trebui să-i apare pe cetățeni și nu să-i chelească!
Aleșilor zilei le recomandăm să revizuiască Legea asociațiilor de proprietari și să precizeze clar ca fiecare bănuț pe care trebuie să-l dea cetățeanul – proprietar sau chiriaș – să fie justificat, cu factură, cu chitanță, cu înscrisuri. Nu după ureche, ci după dovezi clare.

Maria Stanciu / UZPR Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *