◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

 „Strigă” morţii la Decidenţi… dintre flăcările durerii !

În editorialele publicate în ziarul Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare şi pe site-ul UZPR, de-a lungul vremii, am menţionat de-atâtea ori că avem nevoie de o clasă politică matură, conciliantă şi analitică dominată de comunicare şi „munca în echipă” de tip occidental, nu de „îngâmfarea” lui Gică Contra. Dramaticul eveniment de la Spitalul din Piatra Neamţ, dar şi altele similare, s-a transformat într-un mare Avertisment, care vine de dincolo de mormintele celor care au ars de vii. Numai la un deget dacă te arzi e nemaipomenit de dureros, darămite să mori în agonie când flăcările nemiloase îţi mistuie treptat trupul neputincios. Cineva spunea că „nu am învăţat prea multe din consecinţele dureroase, care au rezultat în urma incendiului de la „Colectiv”. Desigur, probabil mulţi dintre decidenţi „nu au învăţat nimic”. Când familia ta sau cei dragi nu au fost implicaţi într-o asemenea catastrofă, normal că reacţiile tale sunt anemice şi trecătoare. „Uităm repede!”, dar familiile celor decedaţi îşi plâng morţii cu dinţii încleştaţi de durere , iar micile lor revolte sunt trecute cu vederea de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.  Confruntările politice sterile, răutăcioase, egoiste şi exclusiviste au întunecat mintea unor lideri politici, care mai presus de marile probleme ale ţării şi găsirea unor soluţii eficiente, au pus „interesul personal, de grup şi de partid”. Românii cu drept de vot o ştiu pe-aia dreaptă: „Noi v-am ales să ne reprezentaţi în Parlamentul României, iar dv. vă certaţi, vă subestimaţi şi uitaţi că mai presus de ambiţiile voastre politice suntem noi, cu problemele noastre, care am mai rămas acasă!”.

La masa cea mare a viitoarelor analize profesioniste a reprezentanţilor poporului din comisiile de specialitate ale Parlamentului, aleşi în mod democratic, trebuie să primeze gândirea, previziunea, inovaţia, dialogul constructiv şi empatia, NU ura şi dezbinarea politică, care mai nou au ajuns „la rang de stat”. Avem nevoie de sisteme de funcţionare a societăţii româneşti foarte bine gândite şi susţinute de o legislaţie modernă ancorată în realităţile vieţii sociale şi economice. Acestea trebuie elaborate împreună cu profesioniştii şi probate prin intermediul unor studii de impact. Aceasta ar trebui să fie misiunea politicienilor, nu aceea specifică „mahalalelor Bucureştilor”. „E de lucru, cât China!”. Nu e vreme, nu mai e vreme de „desfinţarea de partide toxice”, de discuţii sterile defăimătoare şi alte „orăcăieli” demagogice politice puerile. E nevoie ca toţi reprezentanţii partidelor politice să recreeze împreună sistemele din domeniul: medical, învăţământ, protecţie socială, protecţie civilă, militar, etc. Versurile regretatului poet Adrian Păunescu, inspirate din realităţile lamentabile ale clasei politice româneşti postdecembriste, sunt extrem de actuale: „La muncă, derbedei, că trece anul / Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul./ Făceaţi pe democraţii cei cucernici,/ Cristosul mamii voastre de nemernici! /Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine /Şi-apoi convingeţi-vă că e bine”.
        După evenimentul de la Colectiv, în ce fel şi cine a reconstruit sistemul de protecţie de prevenire a incendiilor ? Dacă acest sistem ar fi fost eficace, nu am mai fi avut incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ. Nu-i aşa ?, stimaţi decidenţi, care ar fi trebuit să supervizaţi modificările incomplete, superficiale operate la acest sistem, care s-a dovedit a fi în continuare vulnerabil ? A trecut atâta vreme, iar „viteza de reacţie” şi de intervenţie în vederea modernizării sistemului de prevenire a incendiilor s-a oprit probabil la alocările de fonduri băneşti ? Cu certitudine, răspunsul este DA! Aţi văzut şi dv. la televizor… că acum „se vor aloca bani cu nemiluita” pentru sistemul medical din România şi implict pentru sistemul de prevenire a incendiilor.

O altă dramă se va abate asupra unor români, care se vor alătura victimelor de la Spitalul din Piatra Neamţ. Aceştia  vor fi „vinovaţii fără vină”. Ştiţi dv. cum e pe la noi, CINEVA trebuie să fie vinovat, chiar dacă nu e… Este de-a dreptul ruşinos să cauţi vinovaţi „cu lupa” în interiorul spitalului, din moment ce au fost semnalate de atâtea ori deficienţele existente în capacitatea de funcţionare a acestui sistem. Vinovate sunt mai degrabă fondurile băneşti nealocate pentru remedierea sau îmbunătăţirea funcţionării aparaturii medicale, dar şi redimensionarea puterii de alimentare cu energie electrică a spitalului. „Dincolo de toţi şi de toate” a apărut Speculaţia, la orizontul tragicului eveniment, ca un păun cu coada despletită. Ruşine, ruşine! să le fie celor care, la fel ca în cazul Colectiv, doresc să profite în sens electoral  de pe urma acestui macabru eveniment, care s-a petrecut la Spitalul din Piatra Neamţ. O Suspiciune încoronată de o întrebare incitantă a început să-şi facă loc prin culisele acestor incendii nemiloase: Dacă nişte mâini criminale au pus focul ? Iată marea provocare speculativă destinată anchetatorilor profesionşti. Infirmaţi sau confirmaţi? Care este adevărul ? parcă strigă morţii arşi de vii din morminte! 

Dumitru Ţimerman / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *