◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Viața și fericirea noastră!!!

Tăticule, te rog, poți să îmi spui de ce anume trebuie să țin cont pe parcursul maturizării mele ca să pot avea o viață liniștită, fără mari dezamăgiri și fără sincope care să-mi pună în pericol poate chiar existența.

Ei, draga tatii, ți-aș spune că am evidențiat cel puțin 4 (patru) elemente pentru fiecare întrebare privind viața și fericirea.

a). La întrebarea – Care sunt cele mai de preț lucruri în viață de care oamenii ar trebui să țină cont? – ţi-aş răspunde aşa:

  1. Dragostea față de tine, de părinții și copiii tăi și de toți cei dragi ție, dragostea față de natură și de tot ce consideri că îți face bine.
  2. Credința, pentru că tu, copilă dragă, te-ai născut într-o familie creștin-ortodoxăși ai fost botezată în acest rit care promovează dragostea pentru Dumnezeu-tatăl, Domnul Isus Hristos-fiul și Maica Domnului. Oriunde vei fi și orice decizie vei lua, să nu acționezi niciodată decât sub oblăduirea credinței tale.
  3. Iubirea! Să iubești este cel mai frumos lucru din această lume! Omul din iubire se naște și tot iubirea îi aduce fericirea. Ea te ține racordat și puternic pentru viață. Iubirea e fenomenul prin care oamenii se împlinesc cu adevărat.
  4. Încrederea. Nu trebuie să faci nimic în viață decât atunci când Eu-l tău, pe care mulți îl numesc subconștient, îți va transmite să ai încredere. Și vei simți acest sentiment, pentru că, ai să vezi vei fi avertizată, printr-o senzație de neliniște, atunci când pericolul e iminent.

b). Dragă Rebecca, acum vom vorbi despre cele 4 (patru) lucruri care nu sunt sigure în viață. În ordinea importanţei lor, ele sunt:

  1. Puterea, pe care, așa cum o poți căpăta la un moment dat, tot la fel o poți pierde. Important este ca tu să ai controlul asupra ei, să nu te controleze ea pe tine, că te poate distruge. Ar fi ca și cum ai cădea de pe o scară cu multe trepte!
  2. Norocul, cu care te naști, îl primești de la divinitate. E foarte important să știi să-l prețuiești, atât cât este el, pentru că nu toată lumea primește porții egale,și să ai înțelepciunea să-l folosești când e alături de tine, pentrucă nu te urmărește permanent în viață, mai are și sincope. Dar să nu te întristezi ori să te superi că mâine nu mai este la fel ca ieri, pentru că răspoimâine se poate întoarce iar la tine.
  3. Averea este acel ceva pe care o poți primi, o poți moșteni, o poți înbunătăți, sau poți să o faci tu singură, prin muncă și tenacitate. Dar nu uita un lucru peremptoriu, ea poate fi risipită cât ai clipi dacă nu știi să o securizezi și gestionezi înțelept. Trebuie să ai în vedere că atunci când plecăm de pe lumea asta, nu luăm cu noi nimic din ce-am agonisit. Rămâne doar amintirea cuibărită în sufletele celor dragi cu care te-ai intersectat în viață.
  4. Despre trecerea la cele veșnice trebuie să știi, fata mea, că viața trebuie trăită așa cum este, pentru că ni s-a dat fără să o cerem și ni se va lua fără să ne întrebe cineva. Acesta este motivul pentru care te îndemn să trăiești și să-ți consumi fiecare clipă a vieții ca și când ar fi ultima.

c). Dar, tati, ce lucruri nu se mai întorc niciodată???

  1. Ți-aș spune, iubirea mea, că lucrul cel mai trist în viață este că nu poți opri timpul din mersul lui, nu are cale de întoarcere.  Timpul trece prin noi, nu noi prin el! Nimic nu e mai de preț în viață decât ziua de azi, cu care nu te mai întâlnești niciodată!
  2. Apoi e cuvântul. Odată ce l-ai spus nu mai ai cum să-l iei înapoi, iar dacă prin cuvântul tău ai adresat un oarecare sentiment, să ai în vedere că el poate face fericit pe cineva, dar și să rănească grav pe altcineva.
  3. Șansa e ca timpul, nu se mai întoarce niciodată. Ea e ca trenul care trece doar o singură dată prin gară. Poți să urci sau să îl lași să plece, și plecat rămâne. În viață șansele nu se repetă, odată pierdute, pierdute rămân!

4.Și ar mai fi ceva care pare nostim când pare nostim când este pus în dezbatere şi chiar nu se mai poate întoarce, sau pur și simplu nu ar trebui să existe și anume, Bătaia, pe care ți-au dat-o părinții atunci când erai mică, dacă ai fost obraznică. Desigur, a fost o bătaie mai mult simbolică, menită să te facă să înțelegi că, pe lângă da, ai voie¸există și nu ai voie.Mai putem vorbi de bătaia primită de la colegii de școală sau de la profesori și vecini. Ea poate fi dată drept corecție, dar este de fapt o atitudine brutală a unora certați cu legea și cu bunele maniere.Să nu uităm de bătaia din diverse familii, care, după ce toate argumentele sunt epuizate, este pusă în aplicare. Și este un lucru groaznic!

Din păcate trăim într-o lume care este din ce în ce mai înclinată spre violență, de aceea tu trebuie să eviți orice conflict, să nu inițiezi sau să accepți niciun fel de violență, nici verbală, nici fizică. 

Dar, tati, ce lucruri nu trebuie să le pierzi în viață?

Draga mea, îmi place preocuparea ta de a primi îndrumări cu privire la unele întrebări existențiale, dar răspunsul îl vei primi în  numărul viitor.

 

          Prof.univ.dr. Florentin Scaleţchi






Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *