◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA TREBUIE SPRIJINITĂ

Academia Oamenilor de Știință din România, (AOSR) înalt for de consacrare științifică creat în România în anul 1935, reunește personalități  din toate domeniile științifice.

AOȘR este organizată pe secții, fiecare secție având la conducere o personalitate recunoscută atât la nivel național cât și internațional.

AOȘR organizează anual două conferințe la care participă atât membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare, membri asociați cât și alte persoane cu o pregătire deosebită în domeniul secțiunii la care participă.

Această academie a fost susținută din anul 2007 până în anul 2019, inclusiv, cu bani de la bugetul de stat pentru plata indemnizațiilor și pentru plata salariilor aferente personalului auxiliar al AOȘR.

Din păcate, în anul 2020 această susținere financiară în mod inexplicabil nu a mai continuat. Menționez că România are nevoie ca de aer de cercetare științifică făcută de oamenii de prestigiu și cu experiență în domeniu de zeci de ani, așa cum sunt membrii AOȘR, care s-au aplecat întotdeauna cu răbdare, cu pricepere, în rezolvarea tuturor problemelor cu care s-a confruntat România în ultimii 30 de ani, încercând o soluționare științifică a acestor probleme.

Întotdeauna comunicările prezentate la Conferințele AOȘR au fost publicate în volume la edituri prestigioase din România, recunoscute la nivel național.

Pentru ca cercetarea să poată continua în cadrul AOȘR este nevoie ca Guvernul să susțină în continuare din punct de vedere financiar această academie, având în vedere că ea nu se poate autosusține, neavând fonduri.

Menționez de asemenea că AOȘR are printre membri de onoare și numeroase personalități din diverse țări ale lumii, în diferite domenii de activitate. Pretutindeni în lume forurile științifice sunt susținute de state și de guverne din punct de vedere financiar, așa cum este normal. 

Este o cinste pentru fiecare țară să aibă cât mai mulți cercetători științifici cu experiență și cu rezultate remarcabile, care pot prin lucrările lor, să ducă țara mai departe cu rezultate performante în diverse domenii de activitate. 

Iată de ce, trag un semnal de alarmă către Statul Român și Guvernul României pentru a susține în continuare și de urgență din punct de vedere financiar AOȘR, care este una dintre emblemele acestei țări din punct de vedere științific. Nu trebuie uitat că rezultatele cercetării științifice a membrilor acestei instituții au condus la recunoașterea internațională a Academiei Oamenilor de Știință din România. Astfel ea figurează în clasamentul internațional SCI MAGO-Elsevier care situează AOȘR pe locul 8 între instituțiile de cercetare din România. Trebuie remarcat și că AOȘR se situează pe locul 794 în lume, în condițiile în care în primele 800 de locuri la nivel mondial există numai două prezențe academice din România.

Se știe că o țară care nu susține financiar cercetarea științifică și mai ales cea deja recunoscută la nivel internațional, riscă să aibă mari probleme în viitor. Nu trebuie uitat că dacă economia este motorul unei țări, la baza funcționării acestui motor stă cercetarea științifică.

Dar, pentru o cercetare științifică de calitate, cum au făcut membrii AOȘR trebuie și o susținere financiară de la bugetul de stat.

Prof. univ. dr. emerit Ileana Constantinescu,

Membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România

Membru asociat al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *