default-logo

700 de ani ai lui DANTE ALIGHIERI-POET AL CERULUI / Corespondenţă din ITALIA de la Iulia-Sandra Vîrsta

DIVINUL COSMOS

2021: Italia celebrează 700 de ani de la moartea lui „Sommo Poeta  Dante Alighieri”, autorul Divinei Commedia şi Părintele limbii italiene, simbolul unităţii naţionale şi arteficele unei limbi ale cărei cuvinte răsună cu tărie şi după 700 de ani de la moarte. Dante Alighieri s-a născut la Florenţa între mai şi iunie 1265, într-o familie de mici nobili legaţi de curentul guelfilor şi a murit în exil la Ravenna pe 14 septembrie 1321. Evenimentul cel mai important din viața sa a fost întâlnirea cu Beatrice, femeia pe care a iubit-o şi exaltat-o ca simbol al graţiei divine. A întâlnit-o pentru prima oară pe când avea nouă ani iar când a revăzut-o a doua oară, a rămas atît de fascinat încât Beatrice a devenit personajul principal ale rimelor. Dar cea mai importantă operă este Divina Commedia, o capodoperă a poetului florentin, considerată a fi, cea mai importantă mărturie literară a civilizaţiei medievale şi una dintre cele mai mai opere ale literaturii universale. Titlul întreg este „Commedia di un fiorentino di nascita e non di costumi” iar apelativul de divina i-a fost dat de către Boccaccio şi a apărut pentru prima oară ca parte integrantă din titlu, în 1555 într-o ediţie veneţiană a lui Ludovico il Dolce. 

Titlul Divina Commedia a rămas aşa de-a lungul secolelor să indice grandoarea poetică a conţinutului, a stilului poemului Dantesc şi a fost scrisă în perioada exilului între 1308 şi 1320. Opera este împărţită în trei cantice: Infernul, Purgatoriul şi Paradisul cu 33 de canti fiecare (Infernul are un cântec în plus ca introducere). Divina Commedia poate fi considerată o călătorie către salvare prin intermediul analizei tuturor pasiunilor umane care ne îndepărtează de aceasta. Este un portret al umanităţii cu viciile şi perversiunile sale dar şi cu aspectele sale pozitive de generozitate. 

S-a ales ziua de 25 martie ca şi DANTEDI (Ziua Naţională dedicată marelui poet, scriitor, om politic, studios de filosofie şi teologie) simbolul începutului călătoriei ultra terrene a lui Dante Alighieri în Divina Commedia şi de ce nu, simbolul unui nou început?

Ne aflăm deja la peste 200 de iniţiative în modalitate online dedicate lui DANDEDI -ziua lui Dante instituită în 2020 de către Consiliul de Miniştri la propunerea Ministrului Culturii, Dario Franceschini – şi într-un moment atât de dificil ca acesta, în jurul lui Dante se simte o mare vitalitate şi o coeziune a comunităţii naţionale. „În fond-adaugă ministrul Franceschini-ne-a indicat calea când, la sfârșitul călătoriei lungi în INFERN, a pronunţat: „am ieşit să revedem stelele”. Deci, va sosi în grabă momentul în care vom putea ieşi să revedem stelele: se va întoarce muzica pe străzi, se vor întoarce spectacolele teatrale, vor reveni sărbătoririle”. 

Expoziţii digitale, video, webinar, directe streaming, live pe YouTube cu lecturi, seminarii, performance, expoziţii de documente de arhivă, codici şi manuscrise dantesche, tour virtuale  se vor desfăşura începând din 25 martie şi vor continua pe parcursul întregului an până pe 14 septembrie 2021 când se vor împlini exact 700 de ani de la moartea marelui poet.

 

Roma,  martie 2021  

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.