default-logo

Românul Valentin Șerban a câștigat Premiul I al Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional George Enescu

Violonistul român Valentin Şerban a câştigat Premiul I al Secţiunii de Vioară la sfârşitul unei finale în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta cunoscutului dirijor Wilson Hermanto, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor competiţiei, pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee, din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst, din Germania.

Preşedintele Juriului de vioară, Dmitry Sitkovetsky, a anunţat rezultatele pe scena Ateneului Român.

Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut parte Remus Azoiţei, Koichiro Harada, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder şi Krzysztof Wegrzyn.

Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: şase membri ai juriului sunt prezenţi la Bucureşti, urmărind recitalurile semifinaliştilor în direct, la Ateneul Român, iar doi au vizionat prestaţiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Valentin Şerban, în vârstă de 31 de ani, a obţinut diploma de licenţă la Universitatea Transilvania din Braşov şi a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici.

A concertat în România, Franţa, Germania, Austria şi Italia.

Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaistru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2021 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul primului loc are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii şi beneficiază, de asemenea, de premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională. Premiul al doilea este de 10.000 de euro şi premiul al treilea – de 5.000 de euro. Premiile secţiunii de Vioară se ridică la 30.000 de euro.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul Enescu şi inspirat de tema ediţiei, Frumuseţe în Viaţă.

La festivitatea de premiere s-au acordat şi câteva premii speciale, puse la dispoziţie de dirijorul şi violonistul Eduard Schmieder, membru al juriului ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional George Enescu.

Astfel, organizatorii iPalpiti Festival of International Laureats 2021 le-au oferit şansa de a participa la acest eveniment de amploare finaliştilor Tassilo Probst şi Jaewon Wee. Participarea va implica susţinerea unor recitaluri în săli de concerte renumite, cum ar fi Disney Concert Hall, costurile necesare deplasării muzicienilor fiind acoperite integral de către organizatori.

De asemenea, a fost acordat şi un premiu special, oferit de Academia Kronberg, celui mai tânăr finalist de la secţiunea Vioară, Tassilo Probst, în vârstă de 19 ani.

Câştigătorii premiilor I de la cele trei secţiuni ale Concursului sunt invitaţi speciali într-un concert în prestigioasa sala de concerte Musikverein din Viena în data de 15 octombrie 2021, alături de Slovak Radio Symphony Orchestra sub bagheta maestrului Yalchin Adigezalov. Premiul este oferit de IMK, prin amabilitatea lui Igor Petrushevski, membru al juriului.

Juriul a mai oferit un premiu special, în valoare de 4.000 de euro, pentru cel mai bun acompaniator al sonatelor pentru pian şi vioară de George Enescu, pianistului Alberto Ferro, care l-a acompaniat în semifinală pe Giuseppe Cardaropoli (Italia).

În finala secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu, desfăşurată sâmbătă, la Ateneul Român, Jaemin Han a câştigat marele premiu. El a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră op. 107 de Shostakovich.

Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch, din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ştefan Cazacu, din România.

Prima fază a Concursului Internaţional George Enescu 2020 s-a derulat între 29 august şi 20 septembrie 2020, primele două etape ale secţiunilor fiind organizate online, măsură luată pentru a putea derula competiţia, în ciuda pandemiei. Astfel, 205 tineri artişti au putut să-şi urmeze visul şi să participe la concurs. Ultimele două etape – semifinalele şi finalele – sunt organizate live, la Ateneul Român, până la 23 mai, cu public în sală.

 

g4media.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.