◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Idei din mers

Chiar așa, din mers.
Treceam ieri pe lângă arealul comercial Băneasa, unde știam că se inaugura prototipul unei case a viitorului, și mi-a venit ideea să mă abat puțin, niciodată nu se știe ce poți găsi în spatele unei sugestii-invitație. Căci de la o sugestie-invitație prezentă în spațiul virtual de câteva zile a plecat totul, de acolo am aflat despre eveniment.
M-am abătut de la firul DN 1 înțesat de autovehicule în toate mărimile, culorile și zgomotele, ca să adast în Parcarea Băneasa Shopping City, unde am întâlnit minunea. Căci despre o adevărată minune arhitectonică ar fi vorba, dacă mă gândesc că alcătuirea revoluționară, care se deschisese doar cu câteva ore înainte în prezența președintelui Klaus Johannis, tangențiază îndrăzneț ideea unei desăvârșite independențe energetice. O echipă interdisciplinară, formată din vreo 60 de tineri studenți la facultăți cum ar fi cea de construcții, cea de arhitectură și cea de geografie, dar e posibil să aflăm și despre alte specializări la o documentare mai atentă, ei bine, această echipă a dat consistență proiectului după un efort desfășurat pe parcursul a peste două luni. Se numește casă solară, este codat simbolic EFdeN, asta sugerând că funcționează dependent de natură, mai exact de prezența soarelui. Am înțeles că este continuarea unei isprăvi asemănătoare, casa realizată cu patru ani în urmă și prezentată la expoziția din 2014 de la Paris funcționând bine mersi azi în București, și urmează a fi dezasamblată, împachetată, transportată și reasamblată în Dubai, în luna noiembrie, unde va fi expusă în cadrul unei competiții tematice internaționale.
Se pot spune multe în continuare despre eforturi conjugate, sponsori, colaboratori etc. Se pot detalia unele sau altele dintre elementele de interes, se pot reda mai multe repere tehnice, date importante în economia întregului. Eu însă nu risc să mă rătăcesc pe aleile altor idei, oricât de atractive s-ar dovedi, fiindcă nu vreau să ratez relevarea aceleia care mi se pare fundamentală, chiar dacă o fac tot din mers: educația! Câștigul în plan formativ cred că este definitoriu pentru întregul eșafodaj al acestui proiect, colaborarea și conlucrarea eficientă, inclusiv cu natura, poate mai ales cu ea, reprezentând vehiculul cel mai sigur al înaintării omenirii pe bulevardul gingaș al viitorului.

Firiță Carp / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *