◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Vrea Viktor Orban să scoată Ungaria din UE?

Ziarul guvernamental neoficial al Ungariei, ”Magyar Nemzet”, pledează în favoarea retragerii Ungariei din UE. Se află Viktor Orban, șeful guvernului maghiar, în spatele acestei acțiuni?

Ziarul guvernamental neoficial al Ungariei – ”Magyar Nemzet” (Națiunea maghiară) – funcționează adesea ca un fel de poligon de tragere. În gazetă sunt lansate subiecte prin care premierul Viktor Orban și membrii guvernului său testează reacțiile opiniei publice la diverse teme, fără a le aborda ei înșiși direct. 

Duminică (15.08.2021), ziarul a deschis o dezbatere pe o temă considerată până acum tabu chiar și în cercurile guvernamentale maghiare: ieșirea Ungariei din UE.

”Este timpul să vorbim despre Huxit”, a titrat Magyar Nemzet în versiunea germană (nu tocmai lipsită de erori gramaticale) a unui articol de opinie. Intervenția a picat ca un trăsnet. Aproape toată presa centrală a preluat subiectul, reprezentații partidelor de opoziție s-au arătat indignați iar numeroși comentatori și-au exprimat îngrijorarea. 

Nici nu-i de mirare. Până în prezent, în pofida divergențelor politice profunde din țară, apartenența Ungariei la Uniunea Europeană a făcut obiectul unui consens transpartinic și social, unul dintre cele foarte rare care mai există în această țară.

Însă, pentru prima dată după 2010, anul în care Viktor Orban a ajuns la putere, ideea ieșirii Ungariei din UE este vehiculată în mod deschis și serios de principala instituție media a guvernului. Or, acest lucru este fără precedent.

În articol se afirmă: ”Este cazul să ne gândim în sfârșit cu seriozitate la posibila noastră ieșire dintr-o uniune de state care sângerează din mii de răni, care prezintă simptome imperiale și care tratează statele membre din Europa Centrală și de Est cu dispreț și aroganță”. 

Argumentația: ”Drumurile noastre s-au despărțit. În timp ce Vestul se desparte deja în mod deliberat de valorile și morala creștină, proclamând în schimb construirea unei societăți mondiale cosmopolite, fără chip, bazată pe autoamăgirea și autodistrugerea lipsite de inhibiții a individului, noi, ungurii, polonezii și central-europenii, ținem cu tărie la fundamentele noastre culturale și religioase milenare”. 

Au fost cercurile guvernamentale informate în prealabil?

Articolul este semnat de Tamas Fricz, un politolog cunoscut pentru pozițiile sale radicale și adesea crude de extremă dreapta. Acesta nu înseamnă că sus-numitul ar fi un outsider politic. Dimpotrivă, Fricz este membru de vază al unor organizații importante apropiate de Viktor Orban, inclusiv al ”Forumului Uniunii Civile” (CÖF). 

Acesta din urmă organizează periodic așa-numitele ”marșuri ale păcii” – nimic altceva decât demonstrații de putere ale guvernului Orban, la care participă zeci de mii sau chiar sute de mii de susținători și în timpul cărora se țin cuvântări dure împotriva UE. 

Or, nu numai în acest context, este evident că cercurile guvernamentale au fost informate în prealabil despre articolul de opinie al lui Fricz ori chiar s-au vorbit cu acesta. De altfel, există reprezentanți ai guvernului maghiar care, în ultimele săptămâni, fie și indirect, au adus în centrul atenției subiectul Huxit. 

Laszlo Köver, președintele parlamentului ungar – oficial numărul doi în stat – a afirmat într-un interviu la începutul lunii iulie că, în eventualitatea organizării unui referendum privind apartenența la UE, el personal ar vota ”cu siguranță nu” în clipa de față, altfel decât la referendumul din 2003, care a avut loc cu câteva luni înainte de marea extindere a UE către est, în mai 2004.

Continuarea pe dw.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *