În ciuda numărului tot mai mic de localnici, cultura și obiceiurile se păstrează la Iancaid cu sfințenie

În cadrul manifestării ,,Basmul Banatului – vara în grădina orașului”, duminica trecută vizitatorii au putut afla mai multe despre istoria satului Iancaid,. Programul l-a îmbogățit prestația Societății Cultural-Artistice ,,Lumina”.
Această așezare datează din anul 1221, când comandantul armatei, Ianco, a sosit în această zonă împreună cu armata și cu poporul său. În primul rând, locul a fost numit Ianco hid. În timpul migrației din 1741, mulți români din Ardeal au venit în această zonă și au extins așezarea. Localitatea a fost un sat pur românesc. Până la sfârșitul secolului al XX-lea a devenit multietnică, deoarece din cauza evenimentelor din această regiune oamenii care au fugit din localitățile lor, s-au stabiliți aici. Acum românii și sârbii trăiesc alături și toleranța națională este la un nivel de invidiat.

Cândva aici au fost 1.000 de locuitori, iar acum numărul localnicilor este redus la aproximativ 300 de persoane. Oamenii se ocupă în general cu agricultură și creșterea bovinelor. O parte din locuitori își câștigă existența prin angajare la Zrenianin. În localitate funcționează grădinița și școală primară cu patru ani, iar mai departe copiii frecventează școlile din Zrenianin.

Biserica Ortodoxă Română datează din anul 1888, iar Biserica Catolică Română din 1891. Infrastructura localității este destul de bine dezvoltată. Aproape toate străzile sunt asfaltate. Există o rețea de apeduct. Căminul cultural este într-o stare bună, iar ambulatoriul a fost reconstruit recent. Iancaidul are și un cămin al pompierilor și un cămin al vânătorilor, comunitate locală, poștă, magazine etc.

Florin RAȘA

libertatea.rs

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.