◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

VIRUȘII, ARMELE SILENȚIOASE ALE UNUI RĂZBOI CATASTROFAL

Presa din Marea Britanie a scris în ultimele zile despre existența unui virus de gripă în China, cu un potențial pandemic. Marea Britanie a cerut oficial Chinei eșantioane din acest virus, în vederea stabilirii originii lui. China a ignorat demersurile făcute de Marea Britanie, iar în 25 august 2018, oficialii americani au declarat că partea Chineză refuză să dea informații despre un virus aviar extrem de periculos.

Până în prezent, în China, au fost înregistrate 1700 de cazuri la oameni și păsări. Virusul a înregistrat câteva mutații importante care l-au făcut să se propage liber la om. Un reputat medic englez, Jonathan Van Tan, susține posibilitatea producerii unei pandemii de gripă.

Încă din anul 2015, Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă asupra unei maladii X care ar putea declanșa o epidemie internațională gravă, cauzată de un agent patogen grav de origine necunoscută.

Specialiștii susțin că este vorba despre o boală rară, generată de mutații biologice, care ar putea egala numărul de victime din anul 1918, ca urmare a epidemiei de gripe spaniole, care a ucis 100 de milioane de persoane. Agentul patogen poate acționa în aer, în apă și poate avea consecințele unei catastrofe nucleare.

În ultimii ani, omenirea a fost grav afectată de epidemii. În anul 2009, gripa porcină, au urmat gripa aviară, virusul Ebola, Zika, iar în prezent, mai multe țări din Europa se confruntă cu pesta porcină africană, numită și boala lui Montgomery. Ea se propagă la populația porcină prin contact direct sau indirect și se manifestă prin hipertermie (42 de grade), leziuni degenerative și necrotice și o mortalitate de 100%.

Agentul cauzal este un virus ADN care se transmite în contact cu animalele infectate sau prin contact indirect, prin apă, furaje, mijloace de transport. Primele cazuri de pestă porcină africană au fost depistate în Kenya, Africa, în anul 1907.

Boala a intrat în Europa, în anul 1957, prin Portugalia și Spania. Contaminarea s-a făcut printr-un avion venit din Africa. A urmat anul 2007, atunci când virusul a fost descoperit în Georgia, Rusia, Țările Baltice, Ucraina, Moldova.

În anul 1970, Cuba s-a confruntat cu o criză fără precedent. Americanii au transmis virusul intenționat, cu ajutorul unui container infestat. Au fost sacrificați peste 500000 de porci. SUA au utilizat toate mijloacele pentru a câștiga un război pe care îl duceau împotriva Cubei de zeci de ani.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *