◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

EUTANASIA, UN DREPT SAU O OFENSĂ?

Sinuciderea asistată suscită multe controverse. Pe de o parte este curentul filosofic care apără dreptul la o moarte demnă, iar pe de altă parte este curentul religios care susține că viața trebuie trăită chiar și în suferință, până la capăt.

Unul dintre cele mai controversate cazuri de eutanasiere a fost cel al lui Vincent Humbert. În anul 2003, el a scris o scrisoare președintelui Franței, în care cerea să poată fi eutanasiat într-un spital din Franța. Cererea sa a fost respinsă.

În anul 2003, ca urmare a unui accident de mașină, Vincent scapă cu viață dar rămâne cu sechele groaznice. Țintuit într-un scaun cu rotile, orb, mut, dar lucid, tânărul Vincent hotărăște că nu mai poate continua să trăiască.

După refuzul transmis de președinte, mama sa îi administrează o injecție cu un produs letal. Miraculos este readus la viață de o echipă de medici. Aflat încă în spital, mama sa împreună cu un medic anestezist îi îndeplinesc dorința de a muri. I-a fost administrată o injecție cu o substanță letală.

Procesul celor doi a divizat opinia publică în Franța. A fost sau nu vinovată mama lui Vincent?

În mare parte, Europa este împotriva eutanasiei. Cu toate acestea, în anul 1957, un judecător britanic a decis că un medic care a administrat medicamente unui pacient aflat în faza terminală a bolii să fie achitat. În anul 1993, Olanda a scos de sub incidența legii penale sinuciderea asistată medical. Olanda a fost urmată de Belgia în anul 2002.

Eutanasia pasivă este legală în India, Mexic, Irlanda și Franța. Există un adevărat circuit turistic al eutanasiei. În Elveția există mai multe clinici DIGNITAS care oferă servicii de sinuciderea asistată elvețienilor, dar și străinilor.

În Olanda se nasc anual peste 175000 de copii, dintre care, peste 600 sunt eutanasiați după naștere din cauza unor malformații sau boli grave. În Belgia, sunt peste 1000 de cazuri de sinucidere asistată într-un an.

Cu siguranță că marele psihanalist Sigmund Freud a schimbat gândire, mentalitatea multor persoane și prin decizia pe care a luat-o cu privire la moartea sa. Freud s-a operat de 30 de ori din cauza unui cancer generat de fumat. Pentru că durerile erau insuportabile, apelează la doctorul său ca să-i pună capăt calvarului. Acesta îi injectează două centigrame de morfină.

Există și persoane care au refuzat eutanasierea, cu toate că boala de care sufereau i-a chinuit ani de zile. Unul dintre aceste cazuri este cel al fizicianului Stephen Hawking. La vârsta de 24 de ani, descoperă că suferă de scleroză laterală amiotrofică, boală care se caracterizează prin pierderea progresivă a celulelor nervoase ale creierului și ale măduvei spinării. Aproape 50 de ani a trăit într-un scaun cu rotile, funcțiile fundamentale ale organismului devenind dificile în timp.

Cu toate acestea, activitatea sa de cercetare a fost încununată cu Premiul Nobel.
efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *