Regina Elisabeta a II-a împlinește 92 de ani: Ce recorduri deține suverana Regatului Unit

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord împlineşte sâmbătă 92 de ani.

Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra. Este fiica prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York.
Șefă a Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit, Regina Elisabeta a II-a este monarhul britanic cu cea mai înaintată vârstă și cu cea mai lungă domnie din istorie, precum și șeful de stat cu cea mai mare „vechime” în funcție, potrivit Agerpres.

Iar recordurile deținute de suverană nu se opresc aici. Regina Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu prinţul Philip Mountbatten, la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra. Iar la 20 noiembrie 2017, la împlinirea a 70 de ani de la căsătorie, cei doi au devenit primul cuplu din istoria monarhiei din Marea Britanie care îşi celebrează nunta de platină.

Regina Elisabeta a II-a și prinţul consort Philip au împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (1950), prinţul Andrew (1960) şi prinţul Edward (1964).
Elisabeta a fost proclamată Regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a în 1952, după moartea tatălui său, iar ceremonia oficială de încoronare a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953.

Deși Regina este născută de 21 aprilie, aniversarea acesteia este sărbătorită, conform tradiției, în cea de-a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, când are loc o parada cunoscută drept „Trooping the Colour”, pe străzile Londrei.

Aniversarea Reginei este şi ziua naţională a Regatului Unit.

b1tv

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.