◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

FOBIILE, REMINISCENŢE ALE UNEI VIEȚI ANTERIOARE

Specialiștii au clasat fobiile în trei categorii. Din prima categorie fac parte cele specifice care au drept cauză un obiect sau un animal. Din a doua categorie face parte fobia socială, frica de mulțime. O simplă privire a unei persoane poate declanșa un atac de panică asupra altei persoane.

Cea de a treia categorie a fost numită agorafobia, un sentiment de panică în fața unei situații. Pentru ce avem atâtea fobii? Este o întrebare la care oamenii de știință au încercat să răspundă. Frica conduce la o stare de conștiință a unui pericol. Creierul reacționează instantaneu dând comenzi organismului care produce adrenalină, consumând rezervele de glucoză. În momentul acestei comenzi, organismul reacționează cu o forță fizică uriașă.

Creierul nu poate face diferența între un pericol real și unul ireal. Organismul uman răspunde la aceste impulsuri, indiferent de natura lor, consumând rezervele de glucoză, energia sa.

Frica este cu atât mai mare cu cât am avut în copilărie evenimente nefericite, șocuri emoționale care ne-au marcat.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul fobie provine din limba greacă și înseamnă frică. În anumite culturi, fobiile sunt explicate prin faptul că într-o viață anterioară, individul nu și-a îndeplinit menirea. Multe dintre fobii sunt atribuite unor experiențe traumatizante din viețile anterioare.

De regulă, copiii sunt cei care au amintiri despre viețile anterioare. Adulții au astfel de amintiri, sub formă de flash-uri, numai în situațiile unor șocuri emoționale. Mai mult, specialiștii susțin că unele semne din naștere sau ticurile au legătură cu viețile anterioare și s-au produs ca urmare a unor accidente sau șocuri emoționale.

Nici personalitățile nu au scăpat de fobii. Cine și-ar fi putut imagina că celebrul regizor Alfred Hitchcock avea fobie la ouă. Nici măcar nu le putea atinge. Despre consum nici nu era vorba.

Celebrul scriitor Emile Zola avea o manie, o obsesie a numerelor. Evita să mai meargă pe jos pe străzi, pentru că aduna toate numerele locuințelor pe lângă care trecea.

George Washington a fost unul dintre marile personalități ale SUA. A fost considerat un bărbat puternic, dârz, un erou. Cu toate acestea, Washington avea frică să intre în cimitire și era obsedat de moarte.

Nikola Tesla a fost considerat cel mai mare inventator al secolului al XX-lea. A fost o personalitate controversată, fiind considerat de mulți ca fiind nebun. Ca mulți dintre noi, avea fobiile lui. Avea fobie față de toate obiectele rotunde.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *