◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Cum îți poți educa copiii cu simț de răpundere?

Învață-ți copilul de mic să iubească natura și Pământul. Părinții trebuie să fie un model pentru cel mic, de la ei copilul va învăța cum să respecte resursele Pămâtului, cum să se bucure de pădure, de tot ce ne înconjoară și înseamnă natură. Pentru aceasta trebuie ca viața de familie să fie mai strânsă, mai iubitoare și orientată spre respect pentru tot ce e în jur. Un copil care va respecta natura va respecta și oamenii care locuiesc pe Pământ.
Cum este posibil acest lucru? Petrecând mult timp în natură, prețuind apa și tot ce ne înconjoară, explicând copilului cât de importante sunt resursele pământului. Copilul trebuie învățat să trăiască frumos, să aprecieze tot ceea ce are și inclusiv mediul înconjurător. El trebuie să fie lăsat să se joace, să se bucure de zilele plăcute cu soare dar și de ploaie. Lasă-l să se distreze chiar dacă asta înseamnă să calce în băltoace cu cizmulițele sale de cauciuc. Copilul trebuie să știe cât de important este soarele dar și ploaia.
Foarte frumos ar fi să-ți crești copilul la casă, să aibă o grădină, un pisoi, un cățel, etc. El trebuie să învețe foarte multe lucruri despre plante, să experimenteze și să înțeleagă cât de importante sunt roadele pământului. Poți face asta și la bloc, într-un mod mai restrâns desigur, plantând câteva flori în ghivece. La casă avantajele sunt mai mari pentru copii. Ei se pot bucura de aer curat, pot planta pomi împreună cu părinții, pot urmări modul cum înfloresc copacii, cum apar roadele în funcție de succesiunea anotimpurilor. Viața la casă este mult mai interesantă.

Mulți oameni spun că un copil trebuie să trăiască în ,,lumea realăˮ. Ei înțeleg prin asta accesul la jocuri electronice, la TV, la gadget-uri. Desigur ei se referă la lumea modernă, la posibilitatea de a avea un calculator, o tabletă sau un smartwatch. Într-o anumită măsură acest lucru este important, dar nu trebuie exagerat. De exemplu când vine vorba despre siguranța copiilor, suntem de acord că putem folosi anumite gadget-uri care pot face viața copiilor un pic mai sigură.
unt dispozitive simple, telefoane inteligente, prin care poți afla în orice moment ce face copilul și unde anume se află. O cameră ascunsă poate reda modul cum este supravegheat copilul tău de o bonă (care până la urmă este o persoană străină și nu poți avea încredere 100% în ea).

Lumea reală nu înseamnă doar lumea modernă a tehnologiei. Prea multe jucării stimulative nu sunt bune pentru copii. Jucăriile comerciale, laptopurile sau tabletele, din ziua de azi pot avea un efect negativ asupra copiilor, le pot răpi din timpul liber, când ei s-ar putea juca într-un mod ,,sănătosˮ în aer liber, cum făceau și părinții lor în copilărie, cu mulți ani în urmă.

Chiar și specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății consideră că nu este bine pentru copiii mici să se uite prea mult timp la televizor. Privitul timp îndelungat la TV îi afectează în mod negativ. Sunt copii care pot avea tulburări de vorbire datorită faptului că nu au o interacțiune socială bună, ei stau prea mult timp pasivi în fața ecranului TV.
Copiii pot avea un program de televizor dar acesta să fie destul de scurt și bine stabilit (când este un film pentru copii sau ceva distractiv). Copiii nu trebuie să privească tot felul de emisiuni și să aibă parte de reclame comerciale în continuu. Imaginile văzute de copii la TV pot fi retrăite de ei și le pot afecta și somnul în timpul nopții. Indicațiile specialiștilor sunt foarte bune, ele se referă la protejarea creierului copilului.

Copilul trebuie să se bucure de plimbări în natură, de distracții împreună cu familia, de lunile de vară, de vacanțele la bunici, de excursii la munte atunci când părinții sunt mai liberi, în weekend, etc. El trebuie ajutat să-și construiască amintiri frumoase în copilărie, de aceea este bine să aibă parte de activități minunate.

Sfătuiți-vă copilul să iubească natura și nu uitați că iubirea este cea mai puternică energie.

b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *