Participare românească la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jihlava, Cehia (25 – 30 octombrie 2018)

În perioada 25 – 30 octombrie 2018, va avea loc cea de-a XXII a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava, cel mai important eveniment de acest tip din Europa Centrală și de Est.

România va fi reprezentată în următoarele secţiuni ale festivalului:

Competiţia oficială

Secţiunea: Short Joy

”In the Frame”, Franţa, Germania, România, Moldova/ 2018/ 17 min. Regia: Ion Gnatiuc, Artion Zavadovsky. Premieră central-europeană.

”Cele două execuţii ale mareşalului”, România/ 2018/ 10 min. Regia: Radu Jude. Premieră mondială.

Secţiunea: Between the Seas

”Timebox”, România/ 2018/ 69 min. Regia: Nora Agapi. Premieră internaţională.

Secţiuni în afara competiţiei oficiale

Secţiunea: Special Event

”Țara moartă”, România/ 2017/ 83 min. Regia: Radu Jude. Premieră în Republica Cehă.

De asemenea, România va fi reprezentată şi la două dintre cele mai prestigioase ateliere destinate tinerilor profesionişti din domeniul filmului documentar şi anume:

• proiectul ”Love Lines”, produs de Irina-Andreea Malcea şi regizat de Isabela von Tent în cadrul workshopului Ex Oriente Film 2018.

• Anamaria Antoci în cadrul workshopului Emerging Producers.

Secţiunea: Masterclass

Institutul Cultural Român de la Praga sprijină prezenţa regizorului Radu Jude în cadrul Festivalului Internaţional de Film documentar de la Jihlava. Regizorul român a fost invitat să susţină un masterclass cu titlul ”Misterele arhivelor”, deschis atât profesioniştilor din domeniu cât şi publicului festivalului. Radu Jude va împărtăşi participanţilor la atelier experienţa sa în cercetarea arhivistică pentru filmele sale. Atelierul va avea loc luni 29 octombrie 2018, ora 14.00 la Teatrul DIOD din Juhlava.

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava prezintă aproximativ 250 de filme și se bucură de prezența a sute de personalități și invitați din toată lumea, dar și de mii de vizitatori (peste 40.000 la ediţia jubiliară din 2016). Programul pune accent pe descoperirea unor debuturi extraordinare din producția cinematografică de film documentar. În cele 7 secțiuni ale competiției spectatorii pot urmări filme ale unor producători debutanți sau ale unor producători renumiți, ocazie cu care este explorată diversitatea documentarului contemporan și a cinematografiei experimentale, mai ales din Europa Centrală și de Est.

leviathan.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.