default-logo

România Centenar, Drapelul tricolor – icoana sfântă din biserică

Însemnul României, simbol al naţiunii noastre de neam şi de ţară, de identitate şi spiritualitate românească, drapelul tricolor este păstrat cu sfinţenie, ca pe o icoană sfântă în biserica ortodoxă din Cicârlăul Maramureşului.
Este drapelul, după cum scriu documentele, care a însoţit delegaţii românilor la Marea Adunare de la Blaj din timpul Revoluţiei de la 1848, după care a intrat in inventarul bisericii din localitate, fiind consemnate in registre apoi in anii 1858, 1866, 1870, devenind simbol al luptei românilor pentru dreptate si unitate naţională.
Sub acelaşi tricolor, la Cicârlău, in noiembrie 1918 s-a format Consiliul Naţional Român şi Garda Naţională, si a însoţit delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
In decursul timpului, a celor o sută de ani de la înfăptuirea marelui ideal al românilor, „icoana” tricoloră din biserică, ce are o istorie chiar impresionantă, a fost martoră la marile evenimente ale parohiei şi comunităţii.
Şi a rezistat vremii şi vremurilor, a fost si este respectat de localnici dincolo de starea perfectă in care se află, de altfel drapelul fiind confecţionat din mătase de calitate.
In aceste zile de toamnă, la Cicârlău, am fost martor la resfinţirea drapelului care a însoţit istoria şi prezentat publicului si numeroşilor invitaţi la concertul „Cântecele Unirii”.

Adrian Marchiş – UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.