Marian Nencescu / O nouă apariție la Editura UZP

Voluptatea foiletonistului, ca „violon d’Ingres”

Nonteoretic călinescian, Marian Nencescu nu a nutrit visul de a fi criticul literar al generaţiei sale, şi nici nu şi-a propus (credem noi) a recunoaşte şi promova principale talente ale momentului, în revista Biblioteca Bucureştilor, pe care a condus-o cu sârguinţă, ori la alte publicaţii (în calitate de colaborator: Bucureştiul literar şi artistic, Curtea de la Argeş, Gând Românesc ş.a.), dar ceea ce a scris (şi scrie) a căpătat de-a lungul anilor, o reprezentare matură, chiar amplificată, în privinţa afirmării realelor valori spirituale pe care le promovează. De altfel, fără a minimaliza rostul acestor critici, Marian Nencescu declară dezinvolt: „Nefiind critic de profesie, ci doar un cititor de control, onest şi tenace, am parcurs cu egal interes textele primite, încercând să disting, pe cât mi-a fost cu putinţă, sâmburele viu de creativitate, adevărul oricărei cărţi”.
În precedenta antologie, Cititorul de control (Editura Detectiv Literar, Bucureşti, 2016), criticul nu-şi dezminţea crezul: „Singura preocupare a oricărui cititor dornic să comunice şi altora constatările sale, rămâne, aşadar, aceea de a se păstra în sfera esteticului (sau, mă rog, a comenzii culturale) şi de a evita, pe cât este omeneşte posibil, devierile de la un (iluzoriu) criteriu axiologic”.
Totuşi, pentru a fi exacţi, frazele extrase din contextul Argument-ului volumului citat, sunt subterfugii determinate de o sănătoasă conştiinţă a adecvării, manifestarea unei vitalităţi organice care îmbogăţeşte recepţia exegetică, din partea unui doctor în filozofie, prin pluralism şi sincretism. În acest caz, cronicarul/lectorul este autor şi cititor/scriitor total, prin transparenţa funciar-tranzitivă a dublei reflexii, de explicare şi analiză a textului, prin care ajunge la semnificaţia acestuia, dacă îl are.
Noua sa culegere, Lecturi cu premeditare, rămâne o carte caracteristică pentru lista de autori trataţi – filosofi, jurnaliști, istorici, scriitori – precum şi pentru problemele de exegeză spirituală naţională pe care le tratează. Ceea ce e important de precizat este acea echidistanţă specifică, finețea cu care Marian Nencescu formulează aprecieri valorice, cu inerente contraziceri de clasificare, fără excepţie, şi parti-pris-uri.
La mulţi ani, domnule cititor de control, şi la mai multe exegeze!

Mircea COLOȘENCO

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.