Ziariştii au dreptul să-şi protejeze sursele!

Consiliul Director al UZPR, în numele membrilor comunităţii ziariştilor profesionişti din România, condamnă încercarea oricărei entităţi – juridice sau fizice – de a îngrădi, în orice fel, prin orice fel de mijloace, apelând la orice fel de argumente, libertatea presei, libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, drepturi prevăzute în Constituţia României, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Carta Universală a Drepturilor Omului şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale
Condamnăm recenta încercare a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal de intimidare a jurnaliştilor de la Rise Project, în cazul cunoscut drept Valiza –Teldrum, în numele respectării Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR), omiţându-se realitatea articolului 85 din GDPR, care stabileşte în sarcina statelor membre obligaţia de a asigura prin intermediul dreptului intern un echilibru între dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, pe de o parte, şi libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, pe de altă parte.
Este inadmisibil ca o autoritate publică să ameninţe cu amenzi sau procese jurnalişti sau organizaţii de presă în cazul refuzului acestora de a furniza informaţii cu privire la sursele lor.
Reamintim că şi în Codul deontologic al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, la articolul 4, se stipulează: „Persoanele care lucrează în presă trebuie să păstreze secretul profesional. Există regulamente internaţionale care garantează confidenţialitatea surselor de informaţii.”
Problema protecţiei surselor jurnalistice a făcut obiectul şi a numeroase cauze în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. CEDO a subliniat că sursele jurnalistice se bucură de o protecţie particulară, în temeiul art. 10 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Încălcarea libertăţii presei este incompatibilă cu o societate democratică, în care publicul are dreptul la informare cu privire la situaţii de interes public. Dreptul jurnaliştilor de a-şi proteja sursele este fundamental pentru libertatea presei.
Cerem tuturor autorităţilor publice să se abţină de la orice ingerinţă în exercitarea profesiei de ziarist!

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.