default-logo

Tema de concurs pentru Premiile UZPR – 2021:

„ Pandemie și Patriotism”

Pandemia SARS COV 2 ne-a distrus sau ne-a alterat viața într-un mod fără precedent în ultima sută de ani. Valorile și prioritățile s-au schimbat, mergând până la răsturnarea lor totală. Nimic nu mai este cum a fost și probabil nici nu va mai fi. Printr-o stranie coincidență pandemia aceasta a izbucnit la 100 de ani de la încetarea pandemiei de gripă spaniolă, considerată cea mai tragică din istorie și care, conform informațiilor oficiale, a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni în întreaga lume (o treime din populația planetei) și se estimează că a provocat moartea a 50-100 de milioane de oameni. În România, gripa spaniolă a produs 100.000 de victime, printre care și generalul Eremia Grigorescu. Regina Maria însăși a fost printre românii care au contractat boala, dar a supraviețuit. 

Merită menționat însă un detaliu cu semnificații istorice, care ne-a sugerat și ideea temei de concurs pentru Premiile UZPR 2021: Marea Adunare de la Alba Iulia, când s-a semnat actul Marii Uniri, s-a desfășurat sub spectrul acestui flagel îngrozitor. Putem aprecia cât de mare a fost determinarea românilor de a împlini acest vis milenar, dacă au putut sfida instinctul de conservare și pericolul morții, numai pentru a fi prezenți la acest moment crucial. E adevărat, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei, dar au fost acolo, prezenți. 

Așadar, Marea Adunare de pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 n-a fost doar celebrarea unui vis milenar. A fost ea însăși o luptă, o confruntare, o înfruntare a unui dușman teribil și nevăzut, care făcuse deja mii de victime: gripa spaniolă. La 1 Decembrie 1918, românii n-au stat acasă sau în casă. S-au dus la Alba Iulia, să-și recâștige țara.

Rămâne de constatat cum și în ce fel a supraviețuit patriotismul românesc în perioada pandemiei de COVID, pentru a aprecia „indicele de imunitate” al acestui sentiment la agresiunea virusului. De aceea am luat decizia ca tema concursului de anul acesta să poarte denumirea „ Pandemie și Patriotism ”.

Materialele trimise vor viza atitudinile, acțiunile și implicările tuturor persoanelor, personalităților și entităților civice, sociale, politice sau de orice altă natură, în sensul precizat de temă. Vă dorim succes!

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Posted On 01 oct. 2021
, By

Evenimente

Revista SUD, număr aniversar – 25 de ani

În data de 5 octombrie 1996 a apărut primul...
Posted On 16 oct. 2021
, By

˝La pas prin Patria Mamă˝

Când scrii cu profundă iubire despre patrie,...
Posted On 15 oct. 2021
, By

Lucia Hossu – Longin, 6 filme despre Experimentul Pitești

Experimentul Pitești este, de 21 de ani,...
Posted On 15 oct. 2021
, By

Actualitate

Clepsidra

Nici nu vă închipuiți ce bine îmi pare că...
Posted On 18 oct. 2021
, By

Adevăruri care se spun, adevăruri care nu se spun!

Libertatea de exprimare ne conferă...
Posted On 18 oct. 2021
, By

Chiriaș la păsări

Fiind singurul copil al părinților mei,...
Posted On 17 oct. 2021
, By