default-logo

SERATA CULTURALĂ ”ATITUDINI”, FEBRUARIE 2020

btr

Marți, 25 februarie 2020, la Muzeul de Artă ”Ion Ionescu Quintus” din Ploiești s-a desfășurat o nouă Serată Culturală ”Atitudini”, sub egida Casei de Cultură ”I.L. Caragiale” din Ploiești. 

Invitat special a fost Gülname Eslek, artist plastic și poetă de origine turcă.

Festivitatea a fost moderată de scriitorul Gelu Nicolae Ionescu și, ca de obicei, s-a desfășurat printr-o alternare a artelor: pictură, muzică, literatură.

În holul muzeului a avut loc vernisajul expoziției de pictură a artistei Gülname Eslek, pe ale cărei simeze au putut fi admirate portrete și peisaje. 

            Recitaluri de muzică simfonică, interpretate la flaut de elevii: Nectaria Negoescu, Eduard Miclea, Denisa Bunghez, clasa profesor Tereza Sandu, au alternat cu recitări de poezii de către membrii Trupei de Teatru ”Atitudini”: Alexandra Năstase, Andreea Nițoiu, Andreea Ioniță, Ion Alexandru Ioniță,  actorul Niculae Drăgulin,  de la Teatrul ”Ancuța” din Ploiești. 

            Serata a culminat cu lansarea celor 2 cărți: volumul de poezii bilingv turco-englez ”Ay ișiği nasil tarif edilir Görmeyen gözlere/How you can depict the moonlight to the blind eyes” al autoarei Gülname Eslek, traducător Mesut Șenol,  și Antologia ”Frontiere și serigrafii” a Cenaclului ”Atitudini” al Casei de Cultură ”I.L. Caragiale” din Ploiești.

            Cartea lui Gülname Eslek a fost prezentată de poetul ploieștean Gelu Nicolae Ionescu despre al cărei mesaj ne spune că este iubirea ”Iubind mai mult, căutând mai mult să dăruim, așa vom vedea mai bine lumea.”

            Autorea a citit versuri în limba turcă din propria carte și poeta Iulia Dragomir a citit poezii în limba engleză, pe care le-a tradus în limba română.

Antologia ”Frontiere și serigrafii” conține creațiile poetice a 17 membri ai Cenaclului ”Atitudini” din Ploiești: Gelu Nicolae Ionescu, Iulia Dragomir, Elena Trifan, Adrian Iliescu, Emilia Dragomir, Laura Opariuc, Valentin Irimia, Patricia Elena Stoica, Bianca Alexandra Cojocaru, Laura Isabelle Nicolae, Andrei Gheorghe, Marius Daniel Mihu, Cristina Memelis, Rodica Ilie, Maria Monica Mocanu, Fabian Oprea, Mihai Valentin Tudor.

Cartea a fost coordonată de prof.dr Niculina Bercea și de prof.drd Ana

btr

Maria Banu.

În paginile ei pe lângă creațiile autorilor, pot fi întâlnite o prefață ”Banda lui Möbius” scrisă de prof.dr. Niculina Bercea, o autoprezentare a fiecărui autor și aprecieri critice scrise de prof.dr. Niculina Bercea și prof.drd. Ana Maria Banu.

În cadrul seratei antologia  a fost prezentată de Niculina Bercea care pe lângă aprecierile de sinteză la adresa cărții ”Gruparea se revendică din spiritul caragialian prin exerciții epigramatice, pamfletare, epico-lirice-dramatice în sensul probității actului creator, fără a șterge frontierele cu secolul trecut”,  a făcut și o scurtă prezentare a fiecărui autor.

Cele două cărți au fost oferite gratis participanților la activitate care s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

 

Elena TRIFAN / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*