◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Bulgaria elimină „pașapoartele de aur”, de care au beneficiat sute de străini controversați

Parlamentarii din Bulgaria au aprobat măsura de a pune capăt eliberării controversate a așa-numitelor „pașapoarte de aur”. Politicienii din țara vecină au votat în favoarea a două amendamente care vor împiedica străinii să dobândească cetățenia UE în schimbul unor investiții însemnate.
Schemele au fost mult timp criticate la nivelul Uniunii Europene pentru legăturile cu corupția și spălarea banilor. Din 2013, cetățenii străini bogați au putut investi un milion de leva (511.000 euro) în Bulgaria pentru a obține rezidența permanent și cetățenia bulgară pentru o altă investiție, de 511.000 de euro. Dar noul guvern bulgar, care a promis să elimine corupția, și-a anunțat intenția de a desființa schema „pașaportului de aur”. În plus, agenția de securitate a Bulgariei va investiga cetățenii care au primit drepturi de ședere sau cetățenie. Se estimează că peste 130.000 de persoane au beneficiat de „pașapoarte de aur” UE între 2011 și 2019, în schimbul unor investiții de peste 21,8 miliarde de euro. În Bulgaria, peste 100 de străini, în principal din Rusia, China și Orientul Mijlociu au obținut un „pașaport de aur” din 2013.
Recent, și guvernul maltez a anunțat că va suspenda „pașapoartele de aur” pentru cetățenii ruși și bieloruși, scrie Euronews.
De altfel, Comisia Europeană le-a cerut din nou statelor membre ale Uniunii Europene să pună capăt programelor naționale prin care investitorii străini pot să își achiziționeze cetățenie UE, cunoscute și sub numele de „pașapoarte de aur”, informează Reuters. În plus, Comisia a îndemnat guvernele europene să suspende vânzarea de vize pentru ruși și belaruși. Măsura vine într-un moment în care Parlamentul European încearcă să limiteze și să reglementeze industria de miliarde de dolari a vânzării de vize și de cetățenii, pe care UE o consideră de mult timp a fi o sursă de risc pentru securitatea Europei.
Există îngrijorări la nivelul Uniunii Europene că persoane vizate de sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina ar putea să dețină vize sau pașapoarte emise de state membre UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *