◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Termen-limită pentru normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo

La câteva zile după ce Uniunea Europeană i-a mai acordat diplomatului slovac Miroslav Lajcak (foto) încă doi ani în postul său de reprezentant al UE pentru dialogul Kosovo-Serbia și chestiunile din Balcanii de Vest, acesta a stabilit primăvara 2024 ca termen limită până la care disensiunile dintre cele două părți trebuie rezolvate, relatează BalkanInsight.
cei doi inamici trebuie să își normalizeze în sfârșit relațiile tensionate. .
Lajcak a declarat că următorii doi ani dinainte de alegerile la nivelul Uniunii Europene ar trebui folosiți pentru a da un nou impuls dialogului mediat de UE. „Avem această fereastră de oportunitate, care este acum mai puțin de doi ani, deoarece în mai 2024 avem alegeri UE și vor fi priorități diferite. Avem 18 sau 20 de luni pe care trebuie să le folosim. Ceea ce vrem să vedem sunt întâlniri mai dese ale liderilor. Negociatorii șefi se întâlnesc lunar și am abordat deja o serie de probleme. Acum vreau să văd mai multe întâlniri regulate ale liderilor, discuții despre ce înseamnă normalizarea pentru noi și cum ajungem acolo”, a declarat Lajcak, într-un interviu.
După ani de blocaj, dialogul dintre Serbia și Kosovo a fost reluat anul trecut, dar premierul Kosovo, Albin Kurti, și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-au întâlnit doar de două ori la Bruxelles.
De ani buni, liderii din Kosovo și Serbia au făcut schimb de acuzații cu privire la care parte este cea mai responsabilă pentru eșecul de a pune în aplicare acordurile încheiate la Bruxelles de la începutul procesului de dialog, în 2011. Kosovo dorește ca procesul să se încheie cu recunoaștere reciprocă, dar Serbia, susținută de Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, spune că nu va recunoaște niciodată independența fostei sale provincii, declarată în 2008.
La începutul acestei luni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, în timpul unei vizite la Pristina, că Serbia și Kosovo trebuie să se recunoască reciproc dacă doresc să adere la Uniunea Europeană. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *