◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Iolanda Mănescu  – Lansare de carte ”Galaxia mea”

Sâmbătă, 1 februarie 2020, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești a avut loc lansarea cărții de poezii ”Galaxia mea”, autor Iolanda Mănescu.

Cartea a fost publicată în 2019, la Editura Sfântul Ierarh Nicolae, cu o prefață de George Ioan Canache, ilustrațiile și designul copertei de Karin Eremia, fiica autoarei.

Invitați speciali au fost: George Ioan Canache, poet, membru UZPR și SST, Constantin Voicu, membru fondator și director al Departamentului de Literatură pentru Copii al Societății Scriitorilor Târgovișteni, redactor-șef adjunct al revistei ”Eroica”, profesor George Bâgiu Secăreanu, poet, profesor Aurelian Cheșculescu, compozitor, prof.dr. Elena Trifan, membru UZPR, filiala Prahova.

            Pentru început, autoarea Iolanda Mănescu s-a autoprezentat, evidențiind rolul pe care l-au avut, în formarea ei ca om și în afirmarea ca  poet, familia și, în mod deosebit, tatăl și fiica ei, cât și școlile din județele Dâmbovița și Prahova la care a activat în calitate de profesor de limba română.

Viziunea ei asupra vieții și a literaturii ca parte integrantă a culturii românești și universale, a prezentat-o sub forma unei prelegeri structurată pe 3 dimensiuni:  ”Ab initio”, ”Mutatis mutandis”, ”De profundis”, din care am reținut, în mod dosebit, câteva idei de ordin general: arta  trebuie să exprime frumosul, accesibilitatea mesajului, educația trebuie să dezvolte atât mintea, cât și sufletul, ”Iubirea este lumina, este calea care ne poate salva. Ea ne mărește, dar ne și vindecă rănile”, ”Timpul poate fi îmblânzit, nu învins. Trebuie să te războiești cu el”, lupta cu destinul, relația eul liric-poet, viață-moarte.

De asemenea, vorbind despre propria creație, a menționat ca teme predilecte: jocul, iubirea, timpul, relația poet-societate-cosmos, iar ca motive literare favorite: visul, carpe diem, ”fugit irreparabile tempus”, ”o tempora, o mores”,”fortuna labilis”, cuplul, caisul, castanul, noaptea etc.

Au fost evidențiate și varietatea speciilor literare abordate: meditația, satira, parodia, elegia, romanța, sonetul, rondelul, pastelul, gazelul, oda, imnul, poezia modernă cu vers liber și ingambament; rolul semnelor de punctuație, al elementelor verbale și paraverbale în transmiterea mesajului liric.

Cu modestie autoarea a afirmat că nu vrea să ajungă o mare scriitoare, ci să lase ceva în urma ei prin intermediul acestor poezii care sunt vocile ei interioare.

De asemenea, a amintit aprecierea de care s-a bucurat din partea criticului literar Eugen Simion care încă din anii studenției a numit-o ”Bravă ploieșteană și antinichitiană.”

Dintre cei prezenți aprecieri la adresa poeziei Iolandei Mănescu au făcut: George Bâgiu Secăreanu, Constantin Voicu, George Ioan Canache.

George Bâgiu Secăreanu a apreciat migala și priceperea cu care a fost scris volumul, titlul sugestiv pentru călătoria în lumea interioară a poetei, relația profesor-poet vizibilă în text, iubirea ca temă majoră, ceea ce l-a determinat să considere cartea ”un manual de iubire” și să o recomande în primul rând bărbaților.

Constantin Voicu a alternat aprecierile la adresa cărții cu lecturarea de poezii din volum. A fost impresionat, în mod deosebit, de sensibilitatea autoarei, acceptarea, înțelegerea, iubirea, curgerea armonioasă a versurilor, scrierea textelor atât în limba română, cât și în limba franceză, corelația micro- și macrocosmos.

George Ioan Canache a vorbit despre relația cuvânt-suflet, a definit metaforic poezia Iolandei Mănescu: ”o fereastră deschisă către o lume curată și limpede, o haină măiastră, făcută din cuvinte, o broderie”, ”un privilegiu de a ne șlefui sufletele, de a deveni mai buni.”

 De asemenea, și-a exprimat aprecierea la adresa eseului autoarei despre artă, prezentat la începutul festivității, a evidențiat relația ei cu scriitorii târgovișteni unde este o prezență plăcută, agreabilă și a făcut recomandarea de a i se citi cartea cu sufletul.

            A urmat un moment artistic de mare originalitate în care autoarea cu multă sensibilitate și talent a citit și a cântat din propriile poezii, în acompaniamentul profesorului și compozitorului Aurelian Cehșculescu.  

 

Elena TRIFAN / UZPR  

 

   

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *