◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Jurnaliștii străini acuză căderea „cu viteză vertiginoasă” a libertății presei în China

Libertatea presei în China scade cu „viteză vertiginoasă”, potrivit unui raport al unui grup care reprezintă jurnaliştii străini.

Raportul Clubului Corespondenților Străini (FCC) din China arată că jurnaliştii de acolo se confruntă cu atacuri fizice, hacking, trolling online și refuzuri de viză. Jurnaliştii locali din China continentală şi Hong Kong sunt, de asemenea, vizaţi. De altfel, China a etichetat FCC drept „organizație ilegală”.

Toate acestea se întâmplă în timp ce mass-media mondiale își îndreaptă atenția către Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, care sunt deja sub supraveghere din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang și a represiunii din Hong Kong, scrie „The Guardian”.

Raportul a constatat că jurnaliştii străini sunt hărţuiţi atât de sever de către stat, încât mai mulți corespondenţi au părăsit China continentală. Alții au fost forțați să vină cu planuri de ieșire de urgență ca măsură de precauție.

Colegii chinezi ai reporterilor străini s-au confruntat de asemenea cu intimidări, din cauza autorităţilor care le hărţuiau familiile, se arată în raport. Alți reporteri au fost reținuți de peste un an, din cauza acuzațiilor de implicare în cazuri care vizează „securitatea statului”. „Politicile zero-Covid, problemele de personal, tensiunile geopolitice în creștere, neîncrederea tot mai mare și, uneori, ostilitatea totală față de mass-media occidentale din China creează o furtună perfectă”, punctează un editor citat de raport. În același timp, sursele jurnaliștilor au fost și ele hărțuite și intimidate. „Una dintre sursele mele a fost reținută și condamnată la închisoare după ce mi-a transmis o captură de ecran. A fost o încercare profund traumatizantă și nu am idee când va ieși din arest”, afirmă un jurnalist citat în document.

Autoritățile au folosit, de asemenea, pandemia ca pe o modalitate de a întârzia călătoriile pentru relatările de presă și aprobările pentru noi vize de jurnalist, adaugă raportul FCC.

În cazul reporterilor care încearcă să relateze din Xinjiang – regiunea controversată care găzduiește mulți dintre uigurii din China – 88% dintre cei chestionați pentru realizarea raportului au declarat că au fost urmăriți, unii chiar atacați și li s-au confiscate echipamentele.

China a răspuns la afirmațiile anterioare ale FCC, conform cărora jurnaliștii erau hărțuiți, susținând că grupul „nu are simțul binelui și al răului și că nu are principii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *