default-logo

Povestea unui steag tricolor continuă

Comuna Lupșa se pregătește de sărbătoare, iar satele noastre își așteaptă cu drag fii și fiicele. Vă invităm, în perioada 10 – 12 septembrie, să ne fiți alături la sărbătoarea comunității noastre. Vom celebra împreună împlinirea a 600 de ani de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din deal. Avem bucuria și binecuvântarea ca la această sărbătoare frumoasă să îl avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. 

Programul manifestărilor:

VINERI, 10 septembrie 2021:

Ora 15:00 – Primirea oaspeților, a fiilor și fiicelor satului;

Ora 16:00 – Conferința „Lupșa – o strategie de viitor”;

Ora 18:00 – Primirea steagului cu care locuitorii din Lupșa au mers la Marea Unire din 1918, obiect aflat în patrimoniul național și păstrat la Muzeul Național de Istorie a României;

SÂMBĂTĂ, 11 septembrie 2021

Ora 10:00 – Istorie, cultură și civilizație în Lupșa milenară – secțiune consacrată aniversarii a 600 de ani de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din deal;

Ora 15:00 – Vizitarea expoziției steagului Marii Uniri, deschisă la Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu”;

– Vizitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din deal;

DUMINICĂ, 12 septembrie 2021:

Ora 9:00 – Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei – Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe.

Radu Penciu – Primar Comună Lupșa

Link video facebook

https://www.facebook.com/radu.penciu/videos/1019546398780468

Volumul „Povestea unui steag tricolor”, de Ioan Ion Diaconu

A fost odată…

Marea Unire a tuturor românilor din 1918, a prilejuit povești de o neasemuită frumusețe ale unor oameni obișnuiți, marcați de importanța crucială a momentului istoric la care luau parte trup și suflet, de la primul până la ultimul, în toate regiunile românești. Una dintre aceste întâmplări de o mare încărcătură emoțională și patriotică a fost consemnată în cartea „Povestea unui steag tricolor”, în care cunoscutul istoric și om de radio Ioan Ion Diaconu a surprins magistral, ca un ziarist de calibru, noaptea de vis în care femeile din Lupșa au creat un steag tricolor, simbol al mândriei naționale și al unității într-o unică entitate statală. La mărețul drapel au contribuit toți oamenii din sat și cu acest steag au plecat a doua zi, pe jos, spre Alba Iulia, spre a pecetlui întru eternitate visul de veacuri al poporului român. 

Povestea culeasă în 1980 de Ioan Ion Diaconu, adunată într-o carte de referință, dă și astăzi măsura unui gest de o simbolistică de excepție.

 

Mădălina Corina Diaconu

 

 

 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.