◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Zilele culturale ale românilor din Mako(Macău), Ungaria

   Este neîndois faptul că sfârșitul lui Gustar a produs o inedită efervescență culturală, vreme de două zile, este vorba despre o dublă lansare de carte, precum și o sărbătoare a bucatelor românești

Încercând să facem o retrospectivă a celor două zile de pelerinaj la românii care au ales să trăiască în alta țară trebuie să spunem că Zilele culturale Mako / Macău, Ungaria au fost un real succes!

În prima zi am participat la o dublă lansare de carte la Biblioteca orășenească din Macău, ce poartă numele poetului „Joszef Attila”,  autor Ardelean Ioan Alexandru („Zodia coronavirusului sau Vremea covidului”, volum prezentat de către prof. univ. dr. Anton Ilica și „Trepte spre lumină”, volum de versuri prezentat de către prof. Floare Cândea).

Am oferit Diplome Aniversare și Certificate de Gratitudine Gutenberg.

A doua zi am participat la un Regal gastronomic susținut de Primăriile din Mako, Pecica, Nădlac, Sânnicolau Mare, Autoguvernarea pe țară a românilor Ungaria ș.a. dar și standul original al lui Baci Ghiuri Hămfău (Zamă de paradaică,

Plăcintă coardă, vin și țuică personalizate care au avut alături colecțiile Gutenberg) nu a fost de ocolit ,din contră!

Produse cu iz local au incantat papilele gustative:

Pită cu unsoare cu piparcă usturoaie

Tocană la ceaun

Gulyas

Mici la frigare

Mezeluri țărănești etc.

De remarcat este faptul că am văzut români fericiți!

Au onorat cu prezența: 

Traian Cresta, reprezentantul naţionalităţii române în Parlamentul Ungariei, care  a spus. 

„Ca și-n alte dăți, din calitatea pe care o am, mă bucur să particip la o agapă frățească cu românii din Macău, dar și cu românii din țara-mamă, România, care compun harta județelor Arad și Timiș.”

Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, reținem din cuvântul domniei sale:

„Nu este pentru prima dată când particip la aceste manifestări de suflet, cu atât mai mult cu cât mi se perindă prin fața ochilor nădlăcanii mei dragi.”

Birta Julia Mihaéla președintă a Autoguvernării naționalității române din Macău, înființată în anul 2002 și de 15 ani în conducerea organizației, de loc din Alba Iulia, a subliniat:

„Astpzi sărbătorim românește cu oaspeți dragi din România, care îmi aduc aminte de clipele petrecute în Cetatea Marii Uniri, Alba Iulia!” 

Ghizella Seres, vicepresedinte 

Ana Fabri voluntar Mako s.a.

  De la Macea au participat d-na Lucretia Ardelean, Baci Ghiuri Hămfău, Elena Stoian Ciocăneaua !

Mândră să fi fost alături de familiile dragi:

Anton Ilica și Eugeniu Criste la Ziua Limbii române și la Festivalul etnic al bucatelor tradiționale! 

Ciorbă cu afumături(prin Stand Pecica,Anca Chevereșan ,Vasile Peri)

Găluște Slovăcești 

Colac înspicat… iată Trilogia entității!

Muzica, danțul și jocul

Graiul nealcoș și portul au armonizat selecta adunare acum când toamna e pe drum iar ceața și-a făcut loc în verdele Casei verzi, Zold Haz!

Nu plânge Maică Românie….Fiii Tăi sunt tot Acasă! Oriunde pe miriștea de dor…De glie! 

Mulțumiri infinite și felicitări binemeritate!

Biserica pe care nu o aveți să o slujiți prin fapte!

Dăruind primiți acel Talant al unui bun creștin!

Și ca toate acestea să fie slăvite, muzica a fost reprezentată de Corul din Nădlac, violonistul Iustin Cionca din Pecica, iar jocul popular de jucători din Nădlac și Pecica! Și dacă mai era de spus ca un caracter al folclorului nostru, sincretismul, a făcut dovada tuturor sinesteziilor care se întrupează în Arta cu valoare de simbol!

În concluzia firească a Zilelor culturale din Macău, am văzut români fericiți. Cu atât mai mult cu cât, domnul Ardelean Ioan Alexandru, un drag consătean măcean de-al meu cu un cognomen ce sparge bariere lingvistice, Baci Ghiuri a lu’ Hămfău’, a acordat autografe, spunând mai în în glumă mai în serios că: 

„La Macea și la Macău, tătdiauna or fost oamini diștepți, daa ca amu, niciodată!”

 

Selecție foto, colaj, imagini : Ardelean Ioan Alexandru

Director și redactor șef ziarul „Satul meu”

 

Florica R.Candea / UZPR Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *