default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Basarabia în actualitate

     Sub genericul ”Să fii român trebuie să poți”/Grigore Vieru, manifestările consacrate lunii martie-luna Basarabiei  în România din acest an se vor desfășura,  în mare parte on-line, prin programe Radio și TV, precum TVR Moldova,  Radio Chișinău,  Trinitas Radio și TV, cu susținerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România  și filialele sale din lume.

     Proiectul,  prevede printre altele, emisiuni, reportaje, interviuri  cu români originari din  Basarabia,  care investesc și au  investit în România speranțe, încredere, dragoste… 

      Povestea  lor de succes, materializarea dorului de Țara-mamă,  determinarea cu care au depășit obstacolele, curajul cu care au acționat ne îmbogățesc  și ne  îndeamnă la acțiuni similare.

     Prin continuitate, astfel aducem  elogiu nostru  înaintașilor, făuritorilor Marii Uniri, membrilor Sfatului Țării din Basarabia care au adoptat la  27 martie 1918 istorica  Hotărâre de Unire cu Țara-mamă, România, dând start  procesului de unificare a provinciilor istorice,  finalizat cu Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

    În același context,  TVR Moldova și Radio România Chișinău au lansat, sub îndemnul Să ne recuperăm istoria!” campania de strângere de fonduri pentru înălțarea Mănăstirii Eroilor Români de la Țiganca, Cantemir, Moldova de răsărit.

http://m.tvrmoldova.md/ro/social/sa-recuperam-istoria-campanie-de-strangere-de-fonduri-pentru-ridicarea-manastirii-eroilor-romani-de-la-tiganca?fbclid=IwAR3AkN8tlmyKsU9zSY0X_XW94vwuorD083PvRMTgNd5BdSkzEtciM3W0Vu0

Iuliana Gorea Costin

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.