◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Platformele de social media din Serbia, manipulate pentru a răspândi dezinformarea și a consolida puterea politică

Alegerile din Serbia și o explozie de dezinformare pro-rusă arată de ce manipularea rețelelor sociale de către actorii statali din Balcani este acum o problemă critică pentru Europa, scrie Antoinette Nikolova, directorul Balkan Free Media Initiative (BFMI), un organism de supraveghere independentă care monitorizează mediul media din Balcani și care a publicat un raport despre manipularea rețelelor sociale din Serbia și Republica Srpska, entitatea majoritară sârbă din Bosnia și Herțegovina.
În țări precum Serbia, unde companiile media tradiționale sunt în mare parte sub control guvernamental, platformele de social media reprezintă un element crucial de salvare pentru vocile independente. Dar aceleași platforme sunt din ce în ce mai valorificate de regimurile autoritare pentru a disemina conținut fals sau dăunător, subminând coeziunea socială și procesul democratic.
Raportul BFMI a a constatat că platformele de social media sunt manipulate pentru a răspândi dezinformarea și a ataca vocile critice, pentru a consolida puterea politică în Serbia și Republica Srpska. Modul în care dezinformarea pro guvernamentală se răspândește în Serbia este simplu. Oficialii guvernamentali fac declarații false sau înșelătoare, care sunt apoi raportate de presa controlată de stat înainte de a fi difuzate pe scară largă pe rețelele de socializare. De exemplu,
președintele Aleksandar Vučić a susținut că în Serbia sunt cele mai mari salarii din regiune. Dar nu este adevărat – cel puțin alte patru țări – Slovenia, Ungaria, Croația și România – aveau salarii mai mari la momentul declarației sale. Dar Acest lucru nu a împiedicat afirmația înșelătoare să circule online, notează documentul.
Exemple mai periculoase sunt campaniile de defăimare – conduse de guvern – împotriva jurnaliştilor independenţi, preluate de mass-media tabloid, care au dus la ameninţări cu moartea direcționate spre jurnalişti pe Facebook. De asemenea, tabloidul pro guvernamental Informer a mers până acolo încât a susținut că… Ucraina a atacat Rusia în ziua în care a început invazia. „Cu acest tip de propagandă periculoasă răspândită pe primele pagini ale ziarelor de masă, nu este de mirare că teoriile conspirației anti-Ucraina s-au răspândit rapid printre utilizatorii de Facebook sârbi”, punctează Nikolova.
Pe de altă parte, dominația actualului președinte asupra mediului informațional sârb nu ar putea fi mai clară. Potrivit unui studiu, politicienii din coaliția de guvernământ au primit 85% din timpul total de difuzare la posturile de televiziune de top, în timp ce Vučić a primit 40% din acoperirea totală pentru toți politicienii în lunile premergătoare alegerilor din 3 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *