default-logo

JOCURI ÎN IMPERIUL DE CENUȘĂ

3 minute la Radio România Reșița
…„Un imperiu de cenușă, pentru că ce altceva este PUTEREA? Imperiu de cenuşă. Scrum! Un dosar al DNA şi s-a dus. Împăratul e gol“.
Am redat titlul şi un fragment din recentul volum semnat de ziarista şi scriitoarea Dorina Sgaverdia. Lansarea cărţii, care a apărut la Editura Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, a avut loc chiar în 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei, la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Reşiţa.
Despre carte şi autoare au vorbit preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, scriitorul Nicolae Sârbu, criticul Gheorghe Jurma, toţi colegi de breaslă ai Dorinei Sgaverdia. La eveniment au fost prezenţi prieteni, apropiaţi, oameni de presă.
Volumul, care a pornit de la o emisiune de comentarii politice realizate, timp de trei ani (2012-2014), la Radio Reşiţa, e un adevărat puzzle. Personaje, spectacol politic, ironii, comentarii serioase, analize, dar mai cu seamă atitudine. „Pentru UZPR, apariţia acestei cărţi este un moment de bucurie. Puteţi găsi multe lucruri interesante, iar cartea vorbeşte şi de momentul decisiv în care ţara aceasta şi-a schimbat cursul. Cât despre autoare, Dorina Sgaverdia este un jurnalist total al clipei“, a spus, printre multe altele, Doru Dinu Glăvan. Nicolae Sârbu a invocat și celelalte cărţi publicate de jurnalistă, considerând volumul prezent unul complex. Cât despre autoare, N. Sârbu, el însuși poet și ziarist, a remarcat că jurnalismul face parte din felul ei de a fi. „Dorina Sgaverdia, face ziaristică prin ceea ce scrie, dar îşi trece cărţile dincolo de jurnalism, într-un adevăr mai intens decât cel al clipei: literatura“, spunea Gheorghe Jurma. Cartea aceasta, aşa cum a caracterizat-o Petru Buzzi, este istorie!
În final Dorina Sgaverdia, a mulţumit celor prezenţi, președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan, care a avut ideea acestor comentarii în vremea în care era directorul Radio România Reşiţa. Și a adăugat: „Cartea, recuperează ceea ce s-a pierdut în eter. Ce bine ar fi să putem recupera aşa de uşor şi timpul, şi oamenii dragi, şi vorbele”. Iar ziariștilor prezenți le-a adresat indemnul de-a nu pune – niciodată! – pe masa negocierilor această profesiune”.

Nina Curiţa

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 04 aug. 2022
, By

Lasă un răspuns

*