◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„Fosilflația” sau prețul uriaș al utilizării combustibililor fosili în Europa

Creșterea actuală a inflației este determinată de o creștere a prețurilor la combustibilii fosili, iar o înăsprire a politicii monetare de către Banca Centrală Europeană (BCE) nu ar ajuta la combaterea prețurilor ridicate și ar putea chiar avea un mare cost pentru economie, susține europarlamentarul Ernest Urtasun, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European.
Cele mai recente date arată că inflația din zona euro a ajuns la 7,5% în luna martie, cifra atingând 9,8% în Spania. În tot acest timp, inflația a fost determinată în mod covârșitor de creșterea prețurilor la energie, care a explicat mai mult de 50% din avansul prețurilor de consum. Această cifră reflectă doar impactul direct, dar costurile energiei au crescut și prețurile în multe sectoare, ceea ce face ca efectul general să fie mai mare. Și asta nu este tot: creșterea prețurilor la energie este legată în mod predominant de combustibilii fosili, și anume de petrol și gaze – BCE a numit-o „fosilflație”.„Din acest fapt se pot desprinde două observații. În primul rând, nu este o coincidență că prețurile energiei au crescut și mai mult după atacul Rusiei. Europa se bazează foarte mult pe gazul rusesc, iar Putin stabilește prețuri mai mari la exporturile sale de combustibili fosili pentru a-și finanța războiul mortal. Aceasta înseamnă că atunci când importă combustibili fosili din Rusia, Europa nu doar finanțează războiul lui Putin, ci și importă prețuri mari în bloc.
În al doilea rând, ipoteza că, indiferent de unde provine inflația, aceasta ar trebui să conducă automat la o înăsprire a politicii monetare nu ia în considerare factorii de bază ai inflației.
O politică monetară mai restrictivă ar fi alegerea potrivită dacă prețurile mai mari ar fi determinate de o cerere mai mare, așa cum este cazul în prezent în Statele Unite. Dar nu este cazul în zona euro, unde inflația se datorează în principal costurilor mai mari ale aprovizionării cu energie”, notează europarlamentarul Verzilor.
În loc să crească ratele dobânzilor, răspunsul adecvat la creșterea prețurilor la petrol și gaze, care se traduce prin facturi mai mari pentru cetățenii europeni, se poate combate, prin accelerarea tranziției energetice, dependența ridicată a Europei de importul de combustibili fosili, care au condus la creșterea prețurilor generale, adaugă Urtasun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *