default-logo

Cea de-a treia ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca, între 5 – 25 septembrie

Cea de a treia ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca, din județul Vâlcea, se va deschide duminică, 5 septembrie 2021, la ora 17.00, în centrul localității, continuându-se astfel proiectul cultural de mare anvergură, început în anul 2014, la inițiativa Fundației „Dumitru Drăghicescu”, în parteneriat cu Atelierele Enache – Paris. 

Intenția organizatorilor a fost încă de la început aceea de a contribui prin acțiuni culturale, cu o pronunțată componentă de pedagogie socio-artistică, la dezvoltarea zonei de sud a Olteniei, iar Tabăra Internațională de Sculptură Măciuca se constituie într-un model de bune practici chiar în acest sens. 

Proiectul inițiat în urmă cu șapte ani de către Fundația „Dumitru Drăghicescu” și Atelierele Enache – Paris reînnoadă tradiția simpozioanelor de sculptură în aer liber din România secolului trecut, iar scopul final al taberei de creație desfășurate aici îl reprezintă crearea unui muzeu de sculptură contemporană în aer liber, chiar în centrul Comunei Măciuca. 

În intervalul de trei săptămâni dedicat ediției 2021 a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca, zece sculptori profesioniști din șapte țări, cu tradiții și culturi diferite, vor lucra în blocuri masive din marmură de Carrara și Rușchița, pentru ca sculpturile rezultate la final să se alăture celor din edițiile precedente ale taberei, îmbogățindu-se astfel patrimoniul viitorului muzeu în aer liber. 

Cei zece sculptori care participă la Ediția 2021 a Taberei Internaționale de Sculptură Măciuca sunt: Ilie BERINDEI (România / Elveția), Viorel ENACHE (România / Franța), Mathieu Harzo (Franța), Enya KEIM (Germania), Evrim KiILIÇ (Turcia), Horațiu LĂPUȘANU (România), Thomas PETIT (Franța / Martinica), Omar POUYE (Senegal), Ilarion VOINEA (România), Ion ZDERCIUC (Republica Moldova).

Acestora li se va alătura sculptorul Dumitru RADU (România), care va realiza bustul din bronz al filozofului și sociologului „Dumitru Drăghicescu”.

Pronunțata componentă de pedagogie socio-artistică, ce face parte integrantă din acest proiect cultural, se va materializa și în ediția a treia a Taberei Internaționale de Sculptură Măciuca prin:

 – organizarea a patru ateliere de creație (modelaj, pictură, pictură de icoane pe sticlă, ceramică), la care vor participa elevi ai Școlii generale din Măciuca și elevi ai Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea;

 – un workshop cu copiii localității, susținut de Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea, prilejuit de sărbătorirea Zilei Mondiale a Păcii;

– o întâlnire a sculptorilor participanți cu comunitatea locală la sediul Primăriei Măciuca;

– întâlniri, dialoguri și schimb de experiență între artiștii prezenți în tabără și artiștii Filialei Râmnicu-Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România;

– Deschiderea, timp de două săptămâni, a unei expoziții temporare, la Galeriile UAP Craiova, cu lucrări de atelier ale celor zece sculptori prezenți anul acesta în tabăra de la Măciuca, machetele lucrărilor pe care aceștia le vor ciopli în marmura de Carrara și Rușchița, pe parcursul lunii septembrie, fotografii și machete din edițiile anterioare ale taberei.

Ediția 2021 a taberei, ca și cea din 2017, este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural-Național.

PROGRAM TABĂRĂ

Duminică, 5 septembrie:

Inaugurare tabără, ora 17.00

Miercuri, 8 septembrie:

Întâlnire cu locuitorii comunei, la Primărie, ora 18.30

Sâmbătă, 11 septembrie:

Atelier creație (icoană pe sticlă), cu copiii din Măciuca la foișor Forest Spa, susținut de prof. Irina Ionescu, orele 10.00-12.00

Excursie în sudul județului Vâlcea: Schitul Dobrușa, Mănăstirea Mamu, biserica de lemn din Stănești, biserica fostei mănăstiri Stănești, orele 15.00-19.00

Duminică, 12 septembrie

Vernisajul expoziției temporare la Galeriile UAP Craiova, ora 11:30- 13:30

Masa de prânz restaurant central The Manor orele 14.00-15:30

Muzeul de Artă ora 16:00

Catedrala Metropolitană Sfântul Dumitru

Sâmbătă, 18 septembrie:

Atelier de creație (ceramică), cu copiii din Măciuca, la foișor Forest Spa susținut de prof. Corina Croitoru, orele 10.00-12.00

Întâlnirea sculptorilor cu elevii de la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea (clasa de sculptură, prof. Bogdan Săliște, clasa de pictură, prof. Aurelia Sanda), orele 10.00-12.00

Nocturna taberei, focul de tabără, demonstrație de sculptură nocturnă 

Duminică, 19 septembrie:

Excursie la Târgu Jiu, cu vizitarea Complexului Brâncuși, masa de prânz la restaurant Ambasador și la întoarcere vizitare satul Olari, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Arnota

Marți, 21 septembrie

Ziua Mondială a Păcii, Atelier de creație susținut de Teatrul Ariel în grădina Forest Spa, orele 12.30-14.30

Miercuri 22 septembrie:

Degustare de vinuri la Crama Avincis, ora 17.00

Sâmbătă, 25 septembrie:

Vernisajul taberei, ora. 11.00

Expoziție a sculptorilor prezenți la cea de-a treia ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca, între 12 – 24 septembrie

În cadrul celei de a treia ediții a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca, inaugurată pe 5 septembrie 2021, se va desfășura un al doilea eveniment cultural conex: deschiderea unei expoziții temporare ce va cuprinde lucrări de atelier ale sculptorilor prezenți în tabără anul acesta, machete ale sculpturilor aflate în lucru și semnate de cei zece participanți, fotografii-document și machete din eâițiile 2014 și 2017 ale taberei.

Vernisajul expoziției temporare va avea loc la Craiova, duminică, 12 septembrie, ora 11.30, la Galeria Arta a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Craiova (Calea Unirii, nr. 16).

Zece artiști din șapte țări au început deja să cioplească în marmură de Carrara și Rușchița lucrări monumentale ce vor contribui la alcătuirea unui Muzeu cu sculpturi în aer liber, în comuna Măciuca. 

Cei zece sculptori care participă la Ediția 2021 a Taberei Internaționale de Sculptură Măciuca sunt: Ilie BERINDEI (România / Elveția), Viorel ENACHE (România / Franța), Mathieu Harzo (Franța),  Enya KEIM (Germania), Evrim KiILIÇ (Turcia), Horațiu LĂPUȘANU (România), Thomas PETIT (Franța / Martinica), Omar POUYE (Senegal), Ilarion VOINEA (România), Ion ZDERCIUC (Republica Moldova).

Acestora  li se va alătura sculptorul Dumitru RADU (România), care va realiza bustul din bronz al filozofului și sociologului „Dumitru Drăghicescu”.

În cadrul vernisajului expoziției temporare, prezentarea artiștilor va fi realizată de criticul de artă Luiza BARCAN.

Expoziția este deschisă în perioada 12 – 24 septembrie 2021. Intrarea este liberă.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național, AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*